Cazul Severin – emblematic pentru un comportament milițienesc

Am să încep cu comunicatul emis de către Ministerul Justiției în data de 16.06.2020, pe fondul reacțiilor mediatice în creștere și care vizau activitatea Comisiei de propuneri pentru liberarea condiționată din Penitenciarul Drobeta-Turnu Severin.

Pentru o analiză cât mai exactă am să atașez mai jos chiar textul oficial al acestui comunicat, astfel încât, să parcurgem cât mai fidel problematica în discuție.

,, Ministerul Justiției comunică:

  1. Ministrul Justiției l-a demis din funcție, astăzi, 16 iunie 2020, pe directorul Penitenciarului Drobeta-Turnu Severin, în urma evaluării procesului-verbal nr.20020/169 din 28.03.2019 emis de Penitenciarul Drobeta-Turnu Severin privind deținutul Ion Turnagiu.
  2. Ministrul Justiției l-a demis din funcție, astăzi, 16 iunie 2020, pe directorul adjunct al Penitenciarului Drobeta-Turnu Severin, în urma evaluării procesului – verbal nr.20020/169 din 28.03.2019 emis de Penitenciarul Drobeta – Turnu Severin privind deținutul Ion Turnagiu. …. ,,

Hai să vedem acum despre ce este vorba !

Competența de a revoca un director de penitenciar aparține indiscutabil ministrului Justiției conform Legii nr.145/2020. Numai că, ministrul, deși are competența revocării, ia deciziile, întotdeauna, pe baza unor documente suport, agregate în urma verificărilor și evaluărilor de specialitate! Luarea unei asemenea măsuri de care depinde cariera profesională a unui polițist de penitenciare nu poate fi făcută la Tv. Măsura revocării din funcția de conducere, date fiind consecințele acesteia, se ia în baza unor analize, verificări și controale efectuate de către specialiști în domeniu. Când au fost efectuate aceste verificări ? Când au fost rezoluționate de către decidenți?

Cronologia derulării evenimentelor indică, însă, altceva. Se pare că, mai întâi s-a hotărât măsura revocării din funcție și apoi s-a căutat argumentația necesară. Bănuim că ministrul a mers pe mâna directorului general al ANP care ar fi sugerat și măsura de revocare din funcții. Cel mai probabil, directorul general, nu l-a informat pe ministru că încă nu există finalizată o verificare temeinică și amănunțită a situației de la Severin. Așa se face că, emiterea comunicatului de presă al MJ o ia înaintea concluziilor verificărilor dispuse în cauză.

O abordarea normală și corectă ar fi însemnat un comunicat de presă în care să se arate că a fost dispus un control la Severin și, funcție de concluziile acestuia, vor fi adoptate măsurile necesare. Dar, dă mai bine la presă când dai drumul la sânge în direct.

Nu mă miră deloc că, directorii de la Severin, au luat drumul instanțelor de judecată căutându-și dreptatea. Sa nu fiu înțeles greșit, nu îi apăr aici pe cei demiși! Dacă au greșit să răspundă! Apăr, în schimb, principiul conform căruia mai întâi verifici, analizezi și concluzionezi și apoi, pe textul de lege aplicabil, adopți măsura. Foarte probabil, cei care au hotărât această manieră neadecvată de lucru vor ajunge în fața instanțelor de judecată și vor răspunde. Când vor fi chemați în fața judecătorului și vor fi chestionați cu privire la cronologia evenimentelor și a elaborării documentelor în baza cărora s-a emis ordinul de revocare din funcție vor apărea, cu siguranță, surprize.

Cu privire la punctul 2 al comunicatului de presă, lucrurile denotă brambureala existentă și deciziile luate ,,pe picior,, ! Pur și simplu, demiterea directorului adjunct intră în competența directorului general al ANP conform Legii nr. 145/2019 și nicidecum ministrului Justiției. Și atunci ne întrebăm cum l-a demis ministrul pe directorul adjunct de la Severin. Poate cineva ne arată și documentul ( n.r. ordinul de ministru privind revocarea directorului adjunct )!

Am mari dubii că la momentul comunicatului erau emise documentele de revocare din funcția de conducere ! Și aici ultimul cuvânt îl vor avea instanțele de judecată ! Iar, dacă cei demiși într-o asemenea manieră vor stii să ducă procesul surprizele vor fi mari !

Deja, în cazul directorului adjunct, Curtea de Apel Craiova a suspendat actul de demitere din funcție.

La fel de curios este faptul că nu au existat reacții cu privire la această manieră de revocare din funcție din partea organizațiilor sindicale ! Altfel, mari apărătoare ale drepturilor angajaților ! Da, și directorii sunt polițiști de penitenciare și au nevoie de sprijin, mai ales că directorii de la Severin sunt, cel mai probabil, și membrii cotizanți în mișcarea sindicală! Poate, voi, cititorii gasiți explicația corectă !

În rest, s-auzim de bine!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: