Taxele de concurs

În urmă cu vreo doi ani la nivelul sistemului penitenciar a fost demarate o serie de concursuri din sursă externă și care, în urma unei decizii de neconstituționalitate a unor prevederi din vechiul Statut (Decizia CCR nr.90/2019), nu au mai fost niciodată finalizate.

Sigur nu-i vina candidaților înscriși la acele concursuri, după cum nu sunt de blamat nici cei care au inițiat demersul juridic care a condus la declararea drept neconstituționale a prevederilor privitoare la concursuri.

Numai că, acești candidați au plătit taxa de participare și au avut de asemenea și alte cheltuieli aferente participării.

Ce s-a întâmplat cu aceste taxe de concurs?

Taxele au fost plătite către fiecare unitate organizatoare a concursurilor și s-au constituit în venituri proprii fiind după caz cheltuite până la 31 decembrie sau au fost, așa cum spune legea făcute venit la bugetul de stat (dacă au rămas necheltuite)! Deci, aceste taxe nu s-au reportat de la un an la altul, astfel încât, ele nu se mai regăsesc în actualele bugete!

Și, totuși, oamenii trebuie să fie despăgubiți cumva sau găsită o soluție de compensare!

Ușor de zis, greu de făcut! Au intervenit între timp multe variabile! Spre exemplu: noile taxe sunt mai mari decât cele vechi; centrele de concurs sunt altele; posturile scoase la concurs sunt altele în multe cazuri etc.

Pe de altă parte, toți participanții înscriși au obligația să achite taxa de concurs fără de care nu pot intra în procedura propriu-zisă!

Mai mult, o compensare făcută așa după ureche poate naște probleme ulterior și chiar să conducă la unele acțiuni în instanță.

OMJ nr. 3065/2020 prevede la art.24 ,,(3) În termenul prevăzut la alin. (2), candidații din sursă externă declarați „apt“ din punct de vedere medical achită taxa de concurs și depun la structura de resurse umane dovada achitării taxei.(4) Structura de resurse umane introduce la dosarele de concurs avizul psihologic, fișa medicală-tip/adeverința medicală și dovada achitării taxei de concurs, după caz,, !

În anunțurile de concurs publicate acum câteva zile de unitățile teritoriale desemnate centre de concurs sunt cuprinse prevederi referitoare la valorificarea taxelor plătite la concursurile nefinalizate, în baza unei solicitări scrise! Bine ar fi fost să fie reglată problema înainte de începerea acestor concursuri !

Sper, totuși, că această soluție de valorificare a taxei plătite anterior nu a fost decisă pe vorbe ci, în baza unei decizii asumate a ANP, astfel încât, la final dacă vor fi probleme oalele să nu se spargă în capul directorilor de unități care au adoptat această variantă!

Nu știu dacă este cea mai ,,safe,, soluție pentru că problema de fond va rămâne! Ne vom trezi cu candidați care pot contesta participarea la concurs a altora cărora li s-a valorificat taxa trecută pe motiv ca aceasta a fost plătită pentru un alt concurs sau că nu este în cuantumul actual etc!

Poate ar fi fost mai ok să se stabilească aceleași posturi pentru concursurile actuale, aceleași centre de concurs și să păstrăm același cuantum al taxei …

Oricum, speța în cauză va rămâne nefinalizată din punct de vedere contabil pentru că această ,,valorificare a taxei plătite la concursurile anterioare,, nu poate rezolva problema unităților care au încasat anterior și a celor care nu mai încasează acum !

Și să nu uităm de posibilele contestări enunțate mai sus care pot crea probleme în buna finalizare a concursurilor! Cu toții am văzut atât de multe încât nu ne-ar mai mira nimic!

Vom trăi și vom vedea, dar până atunci, s-auzim de bine chiar și-n vreme de Covid!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: