Gestionarea informațiilor în sistemul penitenciar

Scanare documente Ploiesti - Centru scanare Ploiesti

Anunțam ieri că Administrația Națională a Penitenciarelor intenționează să modifice H.G. nr.756/2016 privind organizarea, funcționarea și atribuțiile ANP !

Ieri am criticat, astăzi lăudăm!

Lăudăm inițiativa de a pune ordine în ceea ce se cheamă gestionarea tuturor categoriilor de informații create și/sau gestionate în sistemul penitenciar!

Un proiect corect pe care, deși pentru unii zburdalnici cu fustițe roz poate apărea ca fiind unul ce va restrânge transparența în activitatea instituțională, eu îl apreciez ca pe un demers corect și, totodată, necesar în a pune ordine în actuala junglă informațională din instituțiile penitenciare. Prea multe xerox-uri trag la greu pentru anumiți indivizi care, în niciun caz, nu sunt îndrituiți să acceseze respectivele categorii de documente, prea multe informații sunt share-uite către entități / persoane fără să existe ok-ul șefului instituției și prea mulți iau la cunoștință, intenționat sau nu, despre lucruri care nu intră în atribuțiunile lor de serviciu.

Proiectul de H.G. vine și stabilește categoriile de informații gestionate în sistemul penitenciar, respectiv:

  • informații publice – informațiile reglementate de legea privind liberul acces la informațiile de interes public;
  • informații clasificate – datele și informațiile aflate sub incidența legii privind protecția informațiilor clasificate;
  • informații confidențiale – datele și informațiile prevăzute ca atare în legislația specifică, cele care privesc măsurile de prevenire și gestionare a unor incidente în cadrul poliției penitenciare și care nu intră în categoria informațiilor clasificate, informațiile cu privire la datele personale, precum și informațiile a căror publicare, utilizare necorespunzătoare ori comunicare în afara sistemului administrației penitenciare sau în interiorul acestuia, către persoane neautorizate, pot compromite misiunile polițiștilor de penitenciare sau pot crea un impact real sau potențial, asupra securității personalului și a persoanelor private de libertate;
  • informații interne – informații care circulă doar în sistemul administrației penitenciare și pot fi accesate doar de către angajați și/sau terți autorizați indicați ca utilizatori ai informație și a căror divulgare neautorizată poate aduce grave atingeri procesului decizional la nivelul instituției.

Tot în proiect se precizează: ,,criteriile utilizate pentru stabilirea informațiilor confidențiale și a informațiilor interne, documentele incluse în categoria celor confidențiale și pentru uz intern, restricțiile ce se impun în gestionarea și transmiterea acestor documente și modul de marcare a documentelor confidențiale și a documentelor pentru uz intern se stabilesc prin decizie a Directorului general al Administrației Naționale a Penitenciarelor,, !

Dacă și aceste criterii vor fi unele corecte și obiective, neurmărind să pună sub țambal anumite informații pe care un șef de instituție nu le vrea publice fără a avea o argumentație solidă și în acord cu legea, atunci chiar se va face curățenie în această zonă!

Știm cu toții că vor exista vociferări și supărări, mai ales, din partea unora pentru care share-uirea documentelor/informațiilor pe diverse canale devenise chiar un job în sine, dar în final, instituția penitenciară în ansamblul său va ieși în câștig!

Concluzionez că este un demers legitim și binevenit, motiv pentru care trebuie să-l susținem cu toții!

Se vede treaba că și-n pandemie de Covid rămân destui dintre noi cu gustul, mirosul și mintea nealterată!

S-auzim de bine până la articolul următor!

Un gând despre „Gestionarea informațiilor în sistemul penitenciar

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: