Reorganizare în M.J.

Actualitatea de joi, 30 ianuarie 2014 | RFI Mobile

Ministerul Justiției a fost reorganizat în baza H.G. nr. 466/2020 pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 652/2009 privind organizarea și funcționarea Ministerului Justiției.

Noutățile nu sunt deloc puține! Voi încerca, pe scurt, să le prezint pe cele mai importante!

Practic la acest moment ministerul (aparatul administrativ propriu) dispune 423 de posturi! Nu intră în acest număr demnitarii, posturile aferente cabinetului ministrului(unde apar, inclusiv, posturi de consilieri onorifici), cele ale Direcției de Implementare a proiectelor finanțate din împrumuturi externe și ale Direcției Naționale de Probațiune.

Interesat este și faptul că numărul secretarilor de stat crește de la 4 la 5 !!!

De departe cea mai semnificativă modificare este adusă de apariția Direcției Economice. O structură mare și cu foarte multe responsabilități născută în urma împreunării 😁Direcției Financiar-Contabile cu Direcția Investiții(nu stim sigur care-i mama și care-i tatăl😜) . Neașteptată a fost și maniera în care s-a realizat acest lucru! Astfel, Direcția Economică a preluat personalul și posturile aferente Direcției financiar-contabile și Direcției investiții. Personalul care a ocupat funcții de conducere în cadrul direcțiilor desființate a fost numit pe funcții de execuție în cadrul noii direcții, urmând ca posturile de conducere ale acesteia să fie ocupate prin concurs. Tocmai această prevedere a făcut ca foarte rapid cei care ocupau anterior funcții de conducere, după ce si-au revenit din lovitura de măciucă încasată, să ia calea pensionării ! Unii la nici 45 de ani, pierzându-și rapid gustul (de la Covid în niciun caz) de muncă pe o funcție de execuție!

Șefa Direcției Economice nu este nimeni altcineva decât Ioana Șerban, fosta noastră colegă din ANP. Gândindu-mă că acum are și experiența ANP, cât și a Direcției Naționale de Probațiune, cred că va avea o mare putere de filtrare pe fluxul de intrare/ieșire al informațiilor economico-financiare din cele două structuri amintite, astfel încât, bugetul va fi în siguranță și ferit de șoricei!

Corpul de control al ministrului care până acum funcționa la nivel de serviciu, se transformă în Direcția Corpul de control al ministrului, ce va fi condusă de un inspector-șef, în speță, cel mai probabil, de către Monica Șerbănescu (de asemenea, cu experiență foarte mare în activitatea de control și nu numai). Sigur, această structură, la cum o cunoaștem pe Monica Șerbănescu, va beneficia de autoritate și independență operațională maximă (n.a. este omul care a avut un rol determinant, la un anumit moment, în cariera mea profesională)!

Din păcate la data intrării în vigoare a prezentei H.G. nr.466/2020, Institutul Național de Criminologie aflat subordinea Ministerului Justiției, după nici 2 ani de funcționare, se desființează. Spun păcat, pentru că acest institut putea fi cumva reorganizat și să devină un jucător important în zona de cercetare a fenomenului criminogen și de suport în fundamentarea unor politici penale absolut necesare în această perioadă!

Pentru cei mai studioși, găsiți aici și noua organigramă a Ministerului Justiției!

Și cum vremea de Covid pare fără sfârșit, s-auzim de bine pâna la următoarea noastră întâlnire.

2 gânduri despre „Reorganizare în M.J.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: