Despre Berceni, Unguriu și timpul care trece

Alcoma Iron Construction | Constructii

Pe la mijlocul lui 2012, sosea de la CEDO o decizie cvasi-pilot cu privire la condițiile de detenție, dată în cazul Iacov Stanciu vs România, iar guvernanții noștri s-au dat de ceasul morții să găsească soluții la aproape eterna problemă a sistemului penitenciar românesc, condițiile de detenție necorespunzătoare.

Alegerile au venit și au trecut, guverne s-au numit și s-au demis, miniștri au promis și au plecat, dar problematica sistemică a penitenciarelor românești a rămas la fel de actuală.

Au venit și au plecat, de asemenea, numeroși directori generali la ANP, am numărat la repezeală în ultimii 8 ani nu mai puțin de 9 punându-l la socoteală și pe Întâiul-Stătător din prezent. Fiecare cu viziunea și ideile lui, fiecare conștient că, dincolo de vorbele electorale ale politicienilor, problematica penitenciarelor nu va putea fi rezolvată.

Deși, la o primă vedere, principala problemă părea a fi subfinanțarea sistemului penitenciar, aprofundând constatăm că adevărata problemă vine din incapacitatea noastră de a începe și finaliza un proiect atât de complex cum este construcția unor penitenciare noi.

Cum-necum, guvernele din ultimi 3 ani, prinse cu degetele la ușa pușcăriei de către CEDO, care amenința cu emiterea unei decizii pilot la adresa României, și-au asumat începând cu anul 2017, un nou set de măsuri de îmbunătățire a condițiilor de detenție.

Pericolul unor finanțări inconsecvente la un asemenea efort investițional, a adus în discuție necesitatea accesării unei finanțări externe. După mai multe tatonări cu diverse instituții financiare internaționale (ex. Banca Mondială, BERD etc) a apărut oportunitatea accesării unui împrumut de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei în condiții extrem de avantajoase pentru România.

Presate de CEDO, guvernele pesediste au acceptat demararea discuțiilor preliminarii și, apoi, a negocierilor propriu-zise pentru accesarea unui împrumut în valoare de 177 mil. euro.

La data de 13.08.2019, ministrul Teodorovici a semnat acordul de împrumut cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, iar la începutul lunii septembrie 2019, acordul-cadru de împrumut a fost semnat de către reprezentantul legal al Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei.

Legea privind aprobarea acordului – cadru de împrumut a fost promulgată de către Președintele României prin Decretul nr. 324/2020 devenind Legea nr. 90/2020, publicată în M.Of. nr. 593 din 07.07.2020.

În mare, acordul de împrumut prevede că, Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei asigură 80% din necesarul de finanțare, urmând ca statul român să asigure o cofinanțare de 20% pentru realizarea investițiilor preconizate în sistemul penitenciar.

Acest efort investițional presupune crearea a 1.900 de locuri noi de detenție, prin construirea a două noi penitenciare, respectiv „Penitenciar Berceni”, cu o capacitate de 1.000 locuri de cazare și „Penitenciar  Unguriu”, cu o capacitate de 900 locuri de cazare. La acestea se adaugă, în subsidiar, crearea unei facilități pentru pregătirea profesională pentru personalul sistemului penitenciar și a uneia de recuperare a capacității de muncă.

Lucrul cel mai important la acest moment, adică finanțarea, este rezolvat și indiferent de greutățile care vor apăsa asupra bugetului ANP și de culoarea guvernului, lucrurile ar trebui să capete consistență pe zi ce trece!

Și, totuși, de ce nu avem ritm?

Ajungem, astfel, acum la adevărata problema de fond pe care o enunțam la începutul articolului, respectiv, capacitatea noastră de implementare a unui asemenea proiect complex.

Stufărișul procedurilor de achiziții, lipsa tot mai acută a specialiștilor proprii și celebrul de acum joc ,,a la tiki-taka,, vor face ca activitățile din acest proiect să întârzie fără doar și poate! La acest moment încă nu sunt aprobați în guvern noii indicatori tehnico-economici pentru Berceni și Unguriu așa cum au rezultat din studiile de fezabilitate.

Să nu uităm că doar pentru studiile de fezabilitate ne-au fost necesari aproape 2 ani!

Împrumutul poate fi accesat doar până la data limită de 31 mai 2025, când ultima tranșă de bani ar putea fi trasă. Încă nu este operațională Unitatea de Implementare a Proiectului deși, de aproape 2 ani, are aprobată prin ordin de ministru schema de personal! Cred că ar fi fost prioritar să se demareze concursurile de încadrare (la ce valoare și importanță are proiectul trebuia inițiat deja concursul de încadrare). În loc de asta, ANP-ul intenționează să reorganizeze Unitatea de Implementare (prin proiectul pentru modificarea H.G.nr.756/2016), ceea ce înseamnă timp mort pentru proiect!

Atenție, mai sunt cel puțin 2 proceduri mari de achiziție de făcut (pentru proiectarea și execuția lucrărilor) atât pentru Berceni, cât și pentru Unguriu! La fiecare procedură vor fi amânări, clarificări și, bineînțeles, nelipsitele contestații!

Păi, se cam ajunge aproape de termenul limită de accesare a tranșelor din împrumut!

Când mai facem construcția propriu-zisă?! Ne temem oare de grămada generoasă de bani pe care mai că o avem în curte?

Și uite așa ne batem joc de o finanțare excelentă, iar sistemul penitenciar va rămâne în continuare cu veșnica problemă a condițiilor de cazare!

Dar, acum avem un vinovat de serviciu care, nu-i așa, nici nu se va plânge și nici nu ne va părăsi foarte grabnic! Covid-ul fir-ar el să fie! Ce să-i faci?! Te joci cu pandemia?!

Hai, s-auzim de bine și de alte planuri mărețe!

Un gând despre „Despre Berceni, Unguriu și timpul care trece

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: