Cât (ne) costă construirea Penitenciarului Berceni

Spuneam în articolul precedent despre faptul că timpul trece și nu reușim să devenim consistenți în proiectele de investiții antamate de ceva timp!

Astazi vom vorbi puțin despre Obiectivul de investiții – Penitenciar Berceni!

Pentru a se atinge capacitatea de cazare planificată, respectiv, 1.000 de locuri, valoarea totală a investiției se va ridica la 635 milioane lei (inclusiv TVA). Vorbim, totuși, de o valoare estimată a investiției așa cum a fost avizată în Consiliul Interministerial de Avizare Lucrări Publice de Interes Naţional şi Locuinţe și care ar trebui să fie aprobată prin hotărâre de guvern!

Valoare estimată are ca dată de referință luna octombrie 2019 și, de asemenea, se baza pe un curs leu-euro prognozat de 4,76 lei. Astăzi cănd vorbim, această prognoză a raportului leu-euro este deja depășită dacă ne uităm la cursul oficial afișat de BNR (4,8742 lei)!

Ce poate însemna acest lucru? Păi, până se va ajunge la procedura de achiziție a lucrărilor de proiectare și execuție propriu-zisă, va fi necesar ca indicatorii tehnico-economici să fie revizuiți! Dar, hai să nu fim, încă, chiar atât de prăpăstioși!

Cum este eșalonată investiția?

Termenul de execuție prevăzut este de 60 de luni! Adică, fix 5 ani! Spuneam că valoarea totală a investiției este de 635 milioane lei. Din această sumă, aproximativ 445 milioane lei reprezintă valoarea lucrărilor de construcții și montaj din viitorul șantier.

Ei bine, după cum arătam ieri, Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei finanțează 80%, adică 508 milioane lei, iar Bugetul de stat contribuie cu 127 milioane lei (20%).

Oare există capacitatea de a absorbi aceste sume? Sincer, am multe îndoieli!

Am mai observat că aceste sume sunt eșalonate pentru a fi trase din împrumut pe o perioada de 60 de luni (5 ani). Modalitatea de eșalonare a cheltuielilor pare, însă, total nerealistă dacă ne uităm la ceea ce s-a realizat până la acest moment! Astazi suntem în 7 octombrie 2020, iar acordul de împrumut se încheie pe 31 mai 2025! Nu avem indicatorii tehnico-economici aprobați, nu avem lansate procedurile de achiziții pentru proiectare/execuție și nici nu este operațională Unitatea de Implementare a Proiectului!

Nu cred că în perioada următoare(3-4 ani) vom avea mai mult decât un alt studiu de fezabilitate frumos creionat și așezat într-un raft prăfuit!

Ce concluzie putem trage?

Simplu, peste 5 ani nu vom avea niciun Penitenciar Berceni și finanțarea externă poate fi pierdută dacă nu cumva se va ajunge la un acord de prelungire (lucru complicat și care va genera costuri suplimentare)!

Astfel, veșnica problemă a sistemului penitenciar românesc o vom regăsi și la următoarele Bilanțuri anuale ale ANP în care ne vom plânge de supraaglomerare, condiții de cazare și de muncă etc! Și nici nu știu dacă CEDO va mai avea păsuire pentru noi! Prea i-am îmbrobodit de multe ori cu vorbe dulci!

În rest, să ne păstrăm optimismul și, dacă se poate, s-auzim de bine!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: