Bubuie Covid-ul în penitenciare?

Coronavirus: recomandări pentru populația generală

După o perioadă în care virusul ne-a tot dat târcoale pe la poartă, în ultimile zile situația tinde să se agraveze, în ciuda asigurărilor date de către ANP !

Și nici nu este de mirare pentru că vedem zilnic ce se întâmplă în afara închisorilor, în comunitățile locale.

Din păcate, la penitenciarele din Timișoara și Craiova au izbucnit zilele acestea focare de infectări atât în rândul personalului, cât și al deținuților. Din datele comunicate de către ANP, se pare că este vorba și despre un număr de 28 deținuți la Timișoara (identificați în zilele de 09,12 și 13 octombrie) și de alți 27 la Craiova.

Sper ca ANP-ul să nu se repeadă în a căuta vinovății prin unitățile teritoriale atâta vreme cât înmulțirea cazurilor de infectare în penitenciare nu este altceva decât o reflectare fidelă a ceea ce se petrece în fiecare oraș și sătuc din România. Sau o fi legat Popică, deja, caii la șaretă?! 😂

Sunt convins că directorii ambelor penitenciare implicate, de altfel, printre cei mai experimentați din sistem, au adoptat deja măsuri corespunzătoare contextului epidemiologic înregistrat și că focarele vor fi închise!

Obiectiv vorbind, însă, e aproape imposibil să creezi o bulă ferită de Covid din fiecare unitate în parte oricâte măsuri de prevenție s-ar implementa. Oamenii vin și pleacă, interacționăm zilnic cu diverșii furnizori, cu aparținătorii deținuților, cu avocații și cu alte asemenea persoane din exteriorul unităților, astfel încât, riscul de contagiune este foarte mare pentru lucrătorii din penitenciare.

Încă din luna martie a.c. sistemul penitenciar este sub o presiune permanentă și, ca în orice război, fie el și cu un virus încoronat, apar breșe în apărare oricât de bine organizată ar fi aceasta!

Să nu uităm, totuși, că și evenimentele din ultima vreme au concurat la această explozie de infectări la nivel național! Au fost alegerile locale, ne-am întors la școală, au trecut concediile și, toate acestea, nu puteau să nu lase urmări în planul epidemiologic.

Așa că, hai să nu căutăm vinovați pentru ceea ce se întâmplă în câteva unități teritoriale! Mai important este să vedem o reacție inteligentă care să stopeze extinderea focarelor și, de asemenea, să nu pună o presiune suplimentară pe umerii personalului.

Ș-apoi, să nu uităm de cazurile de Covid apărute la Ministerul Justiției și la ANP chiar în perioade mai liniștite ale pandemiei! Deci, să fim moderați în atitudini și să avem încredere în colegii noștri care sunt implicați cu totul în gestionarea cazurilor de Covid apărute!

Mi-aș permite, totuși, să atrag atenția că răspândirea focarelor de Covid în sistemul penitenciar poate fi ușor scăpată de sub control dacă ne reamintim de câteva dintre problemele sistemice cu care se confruntă unitățile teritoriale:

  • supraaglomerarea spațiilor carcerale;
  • infrastructura deficitară;
  • lipsa acută de medici;
  • condițiile de muncă ale personalului.

Poate, văzând toate acestea, mai marii sistemului vor înțelege cât de necesar este să accelerăm procesele investiționale în infrastructura penitenciară și să concretizăm cât mai repede obiectivele deja pornite.

S-auzim de bine!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: