Protecția sfinților vs propria protecție

Se pare că așa suntem noi, românii! Oricâte avertismente am primi, nu putem renunța în ruptul capului la a mai face câte ceva pentru a mări gradul de pericol al situațiilor în care ne punem!

Suntem cumva dependenți de doza de adrenalină zilnică pe care musai trebuie să ne-o administrăm aruncându-ne zâmbind în fata pericolului pandemic? Sau e vorba, mai degrabă, de inconștiența pusă la un loc cu un nivel cultural precar?

Institutul Național de Sănătate Publică anunță cifre înfricoșătoare ale noilor infectări zilnice și, în continuare, vedem în media, dar și pe stradă, în orice loc am merge, exemplificări ale atitudinilor noastre!

Am sărit peste toate cocoașele dromaderilor lui Tătaru, Rafila și Streinu, am dus ștacheta ratei de infectare mai sus decât orice săritură a Iolandei Balaș la Olimpiade și, totuși, nimic și nimeni nu-i poate opri pe români din a-și face rău cu propria lor mână!

Da, bineînțeles, noi nu putem renunța la concedii, la grătare, petreceri și nici măcar la pelerinajele anuale pe la diferitele moaște!

Culmea e că, pe lângă inconsecvența autorităților, a nivelului de cultură din societate tot mai scăzut de la un an la altul, în toată acestă nebunie adusă de virusul încoronat, intervine și Biserica Ortodoxă, punând paie pe foc cu aceste pelerinaje la moaștele diverșilor sfinți ocrotitori!

Tocmai, Biserica, cea care ar fi trebuit să aducă echilibrul necesar în această dezordine!

Ce să mai spunem despre autoritățile statului român?! Autoritățile, da autoritățile…pentru că așa le spune generic și numele trebuie să-și arate și să-și impună autoritatea, nu doar să o clameze în emisiunile TV!

Vedem la Iași de 3-4 zile lupte de stradă între ,,enoriași,, și jandarmi pe tema accesului la racla Sf. Parascheva! Să nu fiu înțeles greșit, nu judec pe nimeni pentru credința religioasă pe care o împărtășește, dar dacă s-au stabilit niște reguli de către instituțiile statului, de ce trebuie să le călcăm în picioare, de ce trebuie să punem pericolul evident, de altfel, sub semnul întrebării?

Suntem la 4.000 de cazuri zilnice de noi infectări și încă punem sub semnul întrebării pericolul? Greu de înțeles ce e în mintea acestor oameni! După cum la fel de greu de înțeles este sovăiala instituțiilor chemate să asigure respectarea legii!

Dar, să nu uităm că în spatele acestor pelerinaje s-a dezvoltat o întreagă fabrică de făcut bani! Și de care nu sunt străini nici unii slujitori ai Bisericii! Da, acest turism ecumenic reprezintă o importantă sursă de bani cu rețele bine organizate în fața cărora, iată, instituțiile statului sunt nepuntincioase.

Desigur, că sunt și niscaiva calcule electorale și-atunci, niciunul dintre proeminenții zilei nu au curajul să iasă și să pună piciorul în prag!

Nu vreau să supăr pe nimeni, credincioși ori nu, dar tocmai învățătura bisericească este încălcată prin asemenea comportamente pline de orice altceva, dar nicidecum de încărcătura credinței creștinești! Așa îți iubești aproapele?! Suflându-i în ochi infecția și punându-l în pericol?!

Vom deconta, însă, cu toții, credincioși sau nu, toată această situație! De parcă nu ne ar fi fost de ajuns ce se întâmplă la locurile de muncă, în școli, pe stradă și în spitale!

Pe fondul infectărilor cu Covid de la Timișoara și Craiova, se vor găsi, de asemenea, destui deștepți să ne critice pentru că nu am putut securiza suficient de bine penitenciarele în fața Covid-ului, fără, însă, a contextualiza la ceea ce se întâmplă aproape peste tot în România! Impunem reguli, fără a putea să asigurăm respectarea lor!

Sunt sceptic și, clar, ne așteaptă vremuri foarte grele în perioada următoare! Oare cum funcționează solidaritatea în fața pericolului comun în Japonia, să zicem sau în Coreea de Sud? Diferența, ca de fiecare dată, o poate face numai fiecare individ în parte și conștiința comună a responsabilității gesturilor individuale!

Transpuneți cele de mai sus la nivelul colectivităților din fiecare penitenciar românesc și vom avea răspunsuri la întrebările presante din aceste zile de Covid!

S-auzim de bine! Și să nu uităm că bravada și inconștiența din aceste zile pandemice o vom plăti cu toții!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: