Ministrul a grăit!

După mai bine de două luni de când ANP trimitea prima epistolă (cu nr. 44706/ANP/10.08.2020) către MJ prin care cerea dezlegare pentru a plăti indemnizațiile pentru concediile de odihnă cu sporurile pentru condiții periculoase sau vătămătoare incluse, iată că, prin adresa nr. 66504/75346/2020, însuși ministrul Predoiu îi răspunde Întâiului-Stătător al ANP!

Atenționam în urmă cu vreo lună ca demersul ANP este inutil și cronofag, răspunsul fiind unul previzibil! (vezi https://wordpress.com/post/penitenciarepesurse.com/271 )

Am indicat atunci și o posibilă soluție, respectiv,  promovarea unui recurs în interesul legii(RIL) de către MJ pe o fundamentare elaborată ANP! Soluția aceasta, însă, nu este deloc pe placul sindicatelor cel puțin dintr-un motiv extrem de important și anume acela că este posibil ca ICCJ odată sesizată să pronunțe o soluție în dezacord total cu dorințele sindicale!

Soluția, însă, era una  de bun simț și care ținea cont de realitatea juridică izvorâtă din practica instanțelor judecătorești din țară!

Bineînțeles,  Întâiului-Stătător al ANP adoptând calea epistolară și-a dorit să obțină culoarea verde a semaforului din pixul ministrului!

Ce a primit în schimb după două luni de așteptare?

Doar un galben- roșiatic la semaforul deciziei!

Ministrul Predoiu îi comunică, pe bună dreptate, negru pe alb următoarele: ” … în legătură cu problematica prezentată în adresele anterior menționate, inclusiv sub aspectul existenței fondurilor necesare, decizia aparține conducerii Administrației Naționale a Penitenciarelor. Totodată, menționăm că, la nivelul Ministerului Justiției, urmează a se analiza și soluția promovării unui recurs în interesul legii” !

Cu alte cuvinte, decizia aparține doar ANP-ului ca ordonator secundar de credite, inclusiv, din perspectiva sustenabilității bugetare (poate într-o pauză de cafea își aruncă Întâiului-Stătător ochiul ager și pe ceea ce prevede Legea responsabilității fiscal-bugetare în zona raportului buget existent – sporuri acordate)!

Interesant este că, adăugând în finalul adresei faptul că, ministerul Justiției analizează oportunitatea promovării unui recurs în interesul legii (RIL), ministrul Predoiu nu a dorit decât să-l tragă elegant de mânecă pe Întâiul-Stătător, aprinzându-i, așa cum spuneam culoarea galbenă(de atenție) a semaforului!

Adică, să ia seamă că practica atât de diferită a instanțelor de judecată nu-i asigură deloc fundamentul legal de a generaliza o anumită soluție la nivelul întregului sistem penitenciar și că, cel mai bine ar fi, să aștepte promovarea și judecarea RIL-ului de către ICCJ!

Dar, după atâta tiki-taka și cu Covid-ul la ușă, timpul nu prea mai are răbdare și, foarte probabil, nici sindicatele!

Cert este că Întâiului-Stătător al  ANP-ului se va afla între ciocan și nicovala!

Și asta pentru simplul motiv, că prea sigur pe potența sa, a dat tot timpul sindicatelor semnale că răspunsul MJ va fi unul clar pozitiv și că este doar o chestiune de zile până la implementarea soluției de plată a concediilor de odihnă cu toate sporurile incluse!

Pe de altă parte,  ministrul Predoiu sugerându-i soluția corectă și „safe” a RIL-ului îl va face pe Întâiul-Stătător să se gândească bine de tot dacă va da sau nu satisfacție sindicatelor, chiar dacă le-a promis acest lucru.

Așadar, se întrezăresc dificultăți serioase în relația cu sindicatele! Dacă va amâna pentru a nu știu câta oară luarea unei decizii pe placul partenerilor sociali, promisiunile sale anterioare vor rămâne fără nicio acoperire!

Și e foarte probabil ca sindicatele, în loc să-l mai asemuiască la fizic cu marele Toma Caragiu (așa cum îi place, de altfel, Întâiului-Stătător să fie alintat), să-i pună rapid eticheta de T. Ca(Garga)ragiu! (https://www.youtube.com/watch?v=hzmIfmSZCQw&t=23s)

Urmărim cu atenție, de asemenea, reacția părții berbecoase a sindicalismului penitenciar care cu vreo săptămână în urmă trimitea „Info” pe whatsapp către liderii teritoriali că problemele referitoare la concediile de odihnă și la Decizia nr. 51/2019 a ICCJ sunt ca și rezolvate!

S-auzim de bine și de soluții deștepte pentru toți!

9 gânduri despre „Ministrul a grăit!

 1. Asta cu adevărat situație limita. DG a dat asigurări ca va rezolva problema, portavocea de pe linie sindicala s-a grăbit sa anunțe turma ca problemele sunt ca și rezolvate…. 😁 Sunt curios care pe care va da vina. Berbecul va trebui sa urle și el dacă mai vrea sa păstreze aparențele. Puțin cam târziu însă, frăția dintre el și DG a fost demonstrata printr-o grămadă de atitudini anterioare reciproce. Pe cale de consecință, propun să ne luăm bilete pentru bâlciul ce urmează 🤫

  Apreciază

 2. Cum? Firicel Toma Cacaragiu? Cu șuvița lui lasata sa i cada șăgalnic in ochi? Hahaha! De vreo 5 persoane spunea berbecul ca, fiecare dintre cele 5, ar fi cel mai slab Director general. Evident, pt ca ii aratau care este locul lui- in staul. Dar Firicel ESTE, CU ADEVARAT, CEL MAI SLAB SI MAI PERVE(edit admin)DIN ISTORIA DGP/ANP. Oare de ce, tocmai despre el, berbecul cu o singură cămașă nu spune nimic????

  Apreciază

   1. De acord. Pot inlocui cu ALUNECOS, OPORTUNIST. Sub nicio forma nu ma gandeam la alta conotatie. Pe cuvant de onoare. Atat cat poate fi….

    Apreciază

  1. La desființarea SIPA/DGPA, după „analize” la MJ, a fost decis ca unii lucrători să rămână în „sistem”. La vremea respectivă, actualul președinte (edit admin) a fost cel care chema la el lucrătorii SIPA și îi anunța personal care rămâne și care pleacă. Ăvând în vedere contextul politic de atunci, cel mai plauzibil este raționamentul potrivit căruia (berbecosul sef -edit admin)însuși a sprijinit „analizele”. Deci, berbecosul șef, la vremea respectivă (beep edit admin)ANP, a permis rămânerea în sistem a unor foști lucrători SIPA, care, așa cum este evident, i-au rămas profund îndatorați…astfel se explică spre exemplu, aducerea la DIP a lui (beep-edit admin), căruia nu i-a plăcut la (edit admin)PI, iar de la data revenirii la ANP, a încetat brusc calomniile la adresa conducerii ANP…

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: