9.124.277 euro !

Euro privește din nou la 4,7 lei

Da, atât a plătit România în ultimii 5 ani în urma repetatelor condamnări la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) pentru condițiile necorespunzătoare din penitenciarele românești!

Defalcat pe ani, situația plăților se prezintă astfel:

  • 2019– 1.511.880 euro;
  • 2018– 3.232.001 euro;
  • 2017– 2.296.451 euro;
  • 2016– 1.624.670 euro;
  • 2015– 459.275 euro.

Având, însă, în vedere că, pe rolul CEDO sunt alte aproape 10.000 de cauze pentru care nu s-au pronunțat încă soluții, gândiți-vă, ce va urma în perioada următoare, mai ales că, angajamentele anterioare ale României au fost reformulate sau, chiar, anulate unele dintre ele!

Printre țările europene, România se regăsește într-un, dezastros, top 3 în clasamentul statelor cu cele mai multe plângeri pe rolul CEDO! Această instanță europeană este, practic, sufocată de solicitările venite din țara noastră!

Nu am auzit ca pe parcursul acestui an să se întâmple ceva notabil în acest domeniu și, la cum se prefigurează lucrurile, nici în următorii 3-4 ani nu sunt șanse să convingem CEDO că facem ceva la maniera concretă, nu doar în plan declarativ!

Frică-mi este că, pe fondul pandemiei de Covid, anumite finanțări, cu excepția, poate, a celor care vin din împrumuturile externe (ex. BDCE) ori din Mecanismul Financiar Norvegian, să fie drastic reduse în bugetul aferent anului viitor! Și atunci cum să fie îmbunătățită semnificativ infrastructura penitenciară?

S-auzim de bine! (Dar, când oare?)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: