Zi decisivă la CCR ?

CCR

UPDATE ora 18,00 !

Curtea Constituțională a amânat din nou luarea unei decizii referitoare la legea suprataxării pensiilor de serviciu!

Următoarea ședință a fost programată pentru data de 08 decembrie a.c. ! Motivul amânării a fost de această dată faptul că unul dintre judecătorii constituționali se află în autoizolare!

Poate că e mai bine așa! Vor trece alegerile parlamentare și, odată cu ele, populismul deșănțat al unor aleși! Vom trăi și vom vedea!

Comunicatul de presă al CCR : ,,Curtea Constituțională a amânat deschiderea deliberărilor pentru data de 8 decembrie 2020, având în vedere imposibilitatea constituirii completului de judecată și faptul că la dosar încă nu au fost transmise punctele de vedere ale președinților celor două Camere ale Parlamentului, solicitate în temeiul art.16 alin.(2) și art.17 din Legea nr.47/1992, precum și toate informațiile solicitate mai multor autorități publice în temeiul art.77 din Legea nr.47/1992.,,

O seară bună tuturor!

Articolul inițial îl găsiți mai jos!

După 2 amânări cauzate de faptul că instituțiile cărora le-au fost solicitate relații nu au catadicsit să răspundă, astăzi, 04.11.2020, Curtea Constituțională va lua în analiză legea adoptată la începutul vacanței de vară prin care Parlamentul României a suprataxat, de-a valma cu pensiile speciale și pensiile de serviciu ale militarilor și polițiștilor.

Nu am să încep acum o analiză despre temeinicia și justețea pensiilor de serviciu pentru că, fără doar și poate, ar fi una pro domo! Nu-mi rămâne decât să semnalez situația de fapt și să încerc să detaliez câteva lucruri!

Curtea Constituțională a fost sesizată cu privire la câteva aspecte considerate ca fiind neconstituționale de către Avocatul Poporului și de către Secțiile reunite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție.

În esență, Avocatul Poporului critică legea de impozitare a pensiilor, așa cum a fost adoptată de Parlament, deoarece ar încălca două articole din Constituție: articolul 16, privind nerespectarea principiului unei juste aplicări a sarcinii fiscale și articolul 56 din legea fundamentală, identificând o discriminare prin dubla impozitare a pensiilor de serviciu.

Pe de altă parte, judecătorii ICCJ au atacat la Curtea Constituțională legea adoptată de parlament pe motiv că este discriminatorie și contravine principiului egalității. De asemenea, ICCJ critică legea și pentru că, ​sub aspect extrinsec, modifică dispozițiile unei legi organice(n.a. statutul judecătorilor și procurorilor), că nesocotește decizii succesive ale Curții Constituționale în acest domeniu și că s-au încălcat normele constituționale la sesizarea camerelor Parlamentului (n.a. legea în cauză fiind supusă dezbaterii și adoptării Senatului, ca primă Cameră sesizată, iar Camera Deputaților a fost Cameră decizională, contrar normelor constituționale invocate, care stabilesc o altă procedură în privința reglementărilor referitoare la statutul judecătorilor și al procurorilor) și, nu în ultimul rând, că legea a fost adoptată fără avizul CSM.

Spre norocul militarilor și polițiștilor, foști și actuali, legea de suprataxare a pensiilor a tratat la un loc mai multe categori socio-profesionale, astfel încât, încă suntem în aceeași găleată cu magistrații!

Spun asta pentru că, altfel, nu prea ar fi avut cine să atace la CCR pentru militari și polițiști, înainte de promulgare, legea în cauză! Mai ales că, printre actorii constituționali abilitați să sesizeze CCR, nu se regăsește nici ministrul Apărării, nici cel al Internelor sau al Justiției care, eventual, să apere interesele militarilor și polițiștilor!

De aceea, spun că, atâta vreme cât suntem tratați la un loc cu magistrații, sunt speranțe ca demersurile populiste din Parlament să fie cumva blocate.

Raportor la CCR(adică cel care pregătește pentru plenul Curții materialul de analiză al cauzei) este Gheorghe Stan, fost procuror șef la Secția Specială de Investigare a infracțiunilor din Justiție!

Sunt șanse foarte mari ca aceste critici de neconstituționalitate să fie admise de către CCR și, astfel, nebunia populistă a unor politicieni să fie tratată cu medicația constituțională corespunzătoare stadiului destul de avansat, zic eu, al bolii!

Să sperăm, totodată, că după pronunțarea Curții, nu va începe un nou asalt asupra pensiilor militarilor și polițiștilor, dat fi faptul că, ce să vezi, tocmai va începe campania electorală pentru alegerile parlamentare!

S-auzim de bine!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: