Creșterea necontrolată a ratei de infectare cu Covid-19 a condus la introducerea unor noi restricții care, vrând-nevrând, impactează și zona sistemului penitenciar. Unele sunt asemănătoare celor din Starea de Urgență, iar altele au caracter de noutate.
Voi reveni într-un articol viitor cu precizări referitoare de telemuncă, având în vedere că, recent, printr-o ordonanță de urgență au fost aduse câteva modificări importante, inclusiv, legislației muncii!
Acum am să punctez doar modificările aduse prin H.G. nr. 935/05.11.2020 cu mențiunea că aceste restricții au intrat vigoare începând cu data de 09.11.2020, ora 00,00!
- purtarea măștii de protecție devine obligatorie și în toate spațiile publice deschise;
- se interzice desfășurarea de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private;
- în toate localitățile se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 23,00—5,00, cu următoarele excepții motivate de: a)deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi; b)deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente; c)deplasări în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei; d)deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie.
Atenție !
Pentru verificarea motivului deplasării în interes
profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator( poate fi descărcată de aici https://stirioficiale.ro/storage/0611_Adeverinta%20pentru%20angajatori.pdf) ori o declarație pe propria răspundere.
Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt
obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil. Declarația pe propria răspundere, trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței/gospodăriei/locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura. Tipizatul declarației pe propria răspundere poate fi descărcat de aici https://stirioficiale.ro/storage/0611_Model%20Declaratie%20proprie%20Raspundere.pdf
4. pentru autoritățile și instituțiile publice cu un număr mai mare de 50 de salariați, este instituită obligația organizării programului de lucru în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu, în condițiile legii.
În situația în care nu se poate desfășura activitatea de către salariat în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu și în vederea evitării aglomerării transportului public, instituțiile organizează programul de lucru astfel încât personalul să fie împărțit în grupe care să înceapă, respectiv să termine activitatea la o diferență de cel puțin o oră.
Cu siguranță trebuie reconfigurat în unele unități programul de lucru pentru conformare la noile dispoziții! Da, inclusiv la Aparatul Central, care deși solicită cu insistență unităților teritoriale măsuri de conformare, se pare că nu întodeauna, el însuși le și respectă! Pesemne, pe principiul ,,să nu faci ce face popa (…),,!
S-auzim de bine!