Telemunca – între viabilitate și șmecherie

Telemunca - cel mai nou mod de lucru in Romania

Pandemia prelungită impune adoptarea unor măsuri, altădată, de neconceput în sistemul penitenciar! Una dintre acestea este telemunca!

Mulți vorbim despre telemuncă, deși, nu toți știm cu exactitate ce presupune acest concept! Sinceri să fim, cunoaștem destui colegi prin sistem care practică ,,telemuca” dinainte ca aceasta să fi fost legiferată! Dar, să rămânem într-o zonă serioasă, totuși!

Telemunca este acea forma de organizare a muncii prin care salariatul, în mod regulat şi voluntar, îşi îndeplineşte atribuţiile specifice funcţiei, ocupaţiei sau meseriei pe care o deţine, în alt loc decât locul de muncă organizat de angajator, cel puţin o zi pe lună, folosind tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor .

Iar, salariatul aflat în telemuncă devine telesalariat!

Prin OUG nr. 192/05.11.2020 s-a adus o importantă modificare regimului de prestare a telemuncii, în sensul că, pe durata stării de alertă, angajatorul nu mai are nevoie de consimțământul angajatului pentru a-i dispune acestuia din urmă să-și desfășoare activitățile înscrise în fișa postului în regim de telemuncă!

Deci, în principiu, dacă specificul muncii permite, angajatorul îl poate trimite pe salariat în telemuncă, indiferent dacă, acesta este sau nu de acord!

Dar, oare, se pretează telemunca la specificul activităților dintr-un penitenciar?

Da și nu!

Să zicem că ar putea fi identificate câteva funcții care, pe anumite secvențe de timp, s-ar preta la telemuncă (ex. informaticianul, juristul, MSU, form. profesională etc.) dar, grosul activităților specifice unui penitenciar(cu precădere cele operative), clar, nu pot fi derulate în regim de telemuncă!

O altă discuție trebuie purtată cu privire la echipamentele informatice care sunt antrenate în derularea activităților de telemuncă!

Chiar dacă, tot prin OUG nr. 192/2020, s-a stabilit ca angajatorul să asigure mijloacele aferente tehnologiei informației și comunicațiilor și/sau echipamentele de muncă sigure necesare prestării muncii, părțile putând conveni printr-un acord scris inclusiv să fie utilizate cele proprii ale telesalariatului, cu specificarea condițiilor de utilizare, rămân în aer multe aspecte referitoare la securitatea liniilor de comunicație utilizate pentru telemuncă!

Cu toate că, telemunca, exclude din start lucrul cu documente clasificate, să nu uităm că majoritatea documentelor și informațiilor dintr-un penitenciar au un caracter nepublic! Astfel că, treaba asta cu telemunca poate deveni relativ ușor raiul hackerilor!

Utilizarea unor soluții informatice diverse și a unor device-uri potențial neconforme unor standarde de comunicații instituționale fac ca și acele puține activități dintr-un penitenciar care s-ar preta la telemuncă să devină doar o speranță deșartă.

Deci, incidența telemuncii în penitenciare va fi nesemnificativă! Oricum, fiecare director trebuie să procedeze la o analiză amanunțită înainte de a decide într-un fel sau altul!

În aceste condiții devine incidentă obligația unităților penitenciare și a ANP-ului, de a-și organiza programul de lucru, astfel încât, personalul să fie împărțit în grupe care să înceapă, respectiv să termine activitatea la o diferență de cel puțin o oră.

Numai că, observăm ceva straniu! Sunt destui șmecherii care vin în continuare la program de 8 ore(08-16), acesta intercalându-se cu cele două grupe de muncă!

Și, atunci, despre ce activitate de prevenție vorbim! Degeaba chinuim oamenii, în două grupe de lucru, dacă există un eșantion de personal care, venind, în contact prin natura muncii cu membrii celor două grupe, cresc riscul de infectare cu Covid sau de răspândire a infecției! Mă gândeam că Sindicatele văzând aceste stări de lucruri vor reacționa cumva! Dar, cum să ai o reacție când șmecherașii sunt și dintre fruntașii cotizanți!

Să sperăm că o asemenea stare de lucruri nu așteaptă venirea unui procuror care să ancheteze o eventuală faptă de zădărnicire a combaterii bolilor!

De ce să ne mai mirăm că, pe zi ce trece, sunt tot mai numeroși colegii pozitivați la Covid-19, iar ANP-ul tace mâlc?!

S-auzim de bine!

2 gânduri despre „Telemunca – între viabilitate și șmecherie

  1. Așa e Mariane, ai dreptate în legătură cu faptul că sunt colegi cu funcții de conducere sau nu care au program preferențial, cu acordul directorilor, de la 8 sau 8.30 până pe la 15, 16, printre care și pseudosindicaliști care pun pret pe cotizații nu pe obiectul și scopul existenței unei grupe sindicale. Evident, la o cercetare se vede clar cine respectă și cine nu. Toate cele bune.

    Apreciază

  2. E foarte adevărat, Mariane, ceea ce afirmi. Confirm pe deplin faptul că sunt colegi, cu funcții de conducere sau de execuție, care nu se conformează programului secvențiat și vin de la 7.30 la 15.30, în cel mai bun caz, asta dacă nu își fac program preferențial de la 8 la 15, 15.30 sau de pe la 8.30 la 15.30, cum doresc, evident cu acordul conducerii. Iar pe pseudosindicaliști, nu îi mai pun la socoteală. Cotizația e mai importantă, se pare decât obiectul și scopul existenței unei grupări sindicale. toate cele bune.

    Apreciază

Lasă un comentariu