Ieri a expirat termenul limită acordat de către ANP unităților teritoriale și sindicatelor pentru formularea de propuneri în vederea creionării unui nou set de criterii pentru acordarea majorării salariale de până la 50%.
Printre propunerile recepționate de către ANP se regăsesc și multe năstrușnicii!
Nu-i rău că ANP-ul își dorește criterii generale de apreciere aferente fiecărui domeniu de activitate și care să fie relevante, obiective, rezonabile și tangibile! Numai că trebuie să le spunem oamenilor că asta vine la pachet cu o îngustare evidentă a plajei celor care vor mai putea beneficia de această majorare salarială! Cei mai afectați, din nou, vor fi cu siguranță agenții de penitenciare!
Să nu uităm că, această majorare salarială se acordă pentru lucrări de excepție și/sau misiuni speciale!
Și sinceri să fim, pentru 80-90% din majorările acordate unor categorii de personal, e destul de greu să identifici lucrarea de excepție ori misiunea specială în motivarea formulată de către șeful ierarhic !
Definirea destul de generală, în OMJ nr. 820/2015 a ceea ce poate însemna lucrarea de excepție creează și va crea în continuare controverse în aprecierea activității polițistului de penitenciare și a oportunității acordării majorării! Totuși, ar trebui să fim cu toții de acord că lucrarea de excepție nu o îndeplinești a la longue! Și atunci cum de avem atât de mulți oameni care beneficiază de majorare pe parcursul a două, trei și, chiar, patru trimestre?
La fel se întâmplă cu așa-zisele misiuni speciale! O adevărată provocare cu încadrarea pe ceea ce ordinul precizează ca fiind misiuni speciale!
Important, conform actualului Ordin al ministrului justiției nr. 820/C/2015, ar fi de spus că această majorare este, în ultimă instanță, în mâna, după caz, a directorilor de unități, a directorului general și a ministrului Justiției! Astfel încât, aceștia apreciază în final cu privire la oportunitatea acordării acestei majorări salariale, chiar dacă, în prealabil intră în discuția consiliilor de conducere!
Și atunci, nu văd de ce trebuie să mai inventăm seturi de criterii noi și nu lăsăm în continuare acest aspect în marja de apreciere a fiecărui director de penitenciar care, astfel, ar păstra la îndemână unul dintre foarte puținele instrumente motivaționale de care dispune încă! Cu siguranță veți spune că, de-a lungul anilor, au fost și nedreptăți în acordarea acestei majorări! Foarte probabil că așa este! Dar, la fel de adevărat este și că, atunci când s-a vrut, au putut fi efectuate evaluări obiective pentru potențialii beneficiari ai majorării!
Ș-apoi, majorarea se acordă în procent de până la 50%! Deci, decidentul (director/director general/ministru) are posibilități multiple de a modela acest cuantum al majorării prin raportare la importanța/impactul lucrării de excepție sau al misiunii speciale! Până la urmă, decidentul acordă și tot el poartă deplina responsabilitate a acestei decizii! Să le dăm credit și nu plecăm din start cu ideea că acordă abuziv majorarea!
De altfel, văzând unele dintre propunerile formulate de unități, nu mă îndoiesc că foarte puține pot fi luate în considerare! Multe altele au fost făcute doar în dorul lelii sau, astfel încât, să se tragă spuza pe turta unora! Unii au cerut, deși nu făcea obiectul solicitării, inclusiv schimbarea competențelor de acordare a majorării!
Poate ținem cont și de faptul că actualul OMJ nr.820/2015 ar trebui să-și înceteze aplicarea începând cu 01 ianuarie 2022! Pentru perioada de după 01.01.2022 există deja aprobate, în baza Legii nr.153/ 2017, norme metodologice de acordare a majorării salariale în discuție (OMJ nr. 2415/11.06.2018 http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/202182)!
Interesant este și cum se vor pune aceste noi criterii în legislație! Prin ordin de ministru la pachet cu modificările pe care ANP-ul intenționează să le aducă cuantumului indemnizațiilor de conducere, unde vor strecura și aceste criterii pentru acordarea majorării salariale de 50% sau, pur și simplu, printr-o decizie de director general?!
Cred că, mai degrabă, e praf în ochii sindicatelor, încercându-se, pe fondul rateurilor cu Decizia nr.51/2019 a ICCJ și cu plata sporurilor în concediu, să li se dea senzația că ceva se mișcă și că sunt cooptați în această schimbare!
De altfel, din ce am văzut, nu toate sindicatele au plecat pe această fentă facută din glezna hârșâită în tiki-taka a Întâiului-Stătător al ANP-ului!
S-auzim de bine!
Așa cred și eu, e un os de ros pentru sindicate, evident să arate că sunt cooptați în marea schemă.
ApreciazăApreciază