ANP(reface) transparent(i)?!

Evadare | Netflix

Întâmplarea și vremurile fac că la Penitenciarul Giurgiu un deținut a evadat! Bineînțeles că, fără existența unor condiții favorizante și cu un anumit grad de repetabilitate, acest incident nu ar fi apărut! Deținutul în cauză a observat anterior, cel mai probabil, o anumită perioadă de timp maniera în care se desfășurau activitățile de acces în penitenciar și a speculat carențele sistemului de control al intrărilor și ieșirilor în sau din penitenciar, acționând la momentul considerat de el ca fiind potrivit! Știa orarul mașinilor operatorilor economici care efectuau aprovizionarea unității și, pare-se, pe baza unui plan ticluit anterior, a trecut la fapte ascunzându-se în mașina cu pâine controlată superficial, cred, la ieșirea din penitenciar, reușind, astfel, să părăsească neobservat locul de detenție!

Sincer, nu văd nimic spectaculos în această evadare! Ba, chiar aș spune că se încadrează în tiparul clasic al unor acțiuni de acest tip!

Nu am înțeles, însă, de ce încearcă ANP-ul să prezinte, cumva, nuanțat-cosmetizat contextul în care s-a produs evadarea! Cităm din comunicatul oficial girat de către Întâiului-Stătător al sistemului :

,,Vă informăm că, luni, 16.11.2020, în jurul orei 12:50, Penitenciarul Giurgiu a
înregistrat evadarea unei persoane private de libertate care desfășura activități
lucrative în proximitatea zonei de acces în unitate
. (…)

Da, știm cu toții că cel mai rușinos incident care se poate întâmpla în sistemul penitenciar este evadarea din interiorul unui penitenciar unde se presupune că sunt îndeplinite toate condițiile de siguranță necesare! În loc să prezinte franc acest lucru opiniei publice, ANP-ul ferchezuiește contextul și circumstanțiază atenuator, rezultând exprimarea de mai sus(,, … care desfășura activități lucrative în proximitatea zonei de acces în unitate)! Doar-doar, nu s-or prinde chiar toți ziariștii că tot evadare rușinoasă din interiorul penitenciarului se cheamă asta!

Nota bene, cetățeanul pus pe fugă a fost prins foarte rapid de organele de poliție! Ceea ce a diminuat cumva interesul mediatic pentru acest incident!

Pentru cercetarea incidentului la fața locului, directorul general, îl nominalizează pe șeful Direcției Inspecție Penitenciară precum și pe cel al Direcției Siguranța Deținerii și Regim Penitenciar! De altfel, cei doi s-au și deplasat imediat la fața locului!

Nimic rău până aici! Mă gândeam că, dată fiind problematica specifică acestei unități, aflată în TOP 3 – penitenciare foarte dificil de gestionat, vor analiza și cântării corespunzător! Doar că, surpriză! După numai câteva ore de la producerea evadării, Întâiul-Stătător „aprig la mânie şi degrabă vărsătoriu de sânge“ îl ,,scurtează de cap“ , vorba cronicarului Grigore Ureche, pe directorul penitenciarului în cauză, formulând către ministrul Justiției propunerea de încetare a împuternicirii în funcție!

Cităm din comunicatul oficial : ,,În urma analizei dispuse la Penitenciarul Giurgiu, ulterior evadării înregistrate de unitatea de detenţie, conducerea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor a propus domnului Cătălin-Marian PREDOIU, Ministrul Justiţiei, emiterea ordinului de încetare a exercitării atribuţiilor de serviciu în funcţia de director, pentru domnul comisar şef de poliţie penitenciară Marius-Lucian Fulga, director al Penitenciarului
Giurgiu.

Propunerea chiar o fi fost fundamentată pe analiza și concluziile celor doi directori veniți în teren?!

Dacă răspunsul este afirmativ, stau și mă întreb: Când, oare, au analizat contextul, managementul directorului unității, situația existentă și au concluzionat, cei doi șefi trimiși la fața locului? Bănuim că ,,foarte profundă și obiectivă a fost verificarea asta făcută în 3-4 ore!!!

S-au, poate că, Întâiul-Stătător, o fi apelat la o metodă, dacă nu cumva mă înșel, marcă înregistrată! Probabil, l-o fi sunat pe directorul Fulga și, foarte persuasiv, l-o fi determinat să se ,,ceară afară din joc! Doar că, în atare situație, propunerea trimisă către ministrul Justiției, nu ar fi în fapt nimic altceva decât o solicitare a directorului Fulga de renunțare la împuternicirea în funcție! Dar dă mai bine să comunicăm oficial, astfel încât, cât să închidem subiectul în presă!

Interesant de spus ar mai fi și faptul că, cei doi șefi din ANP trimiși la fața locului, coincidență sau nu, au fost directori la Penitenciarul Giurgiu! Unul dintre ei, chiar până mai acum 10-11 luni în urmă! Iar, celălalt a fost director adjunct pentru Siguranța deținerii la același penitenciar în urmă cu mai mulți ani!

Ne vom lămuri cu toate în zilele următoare! Până atunci, s-auzim de bine!

8 gânduri despre „ANP(reface) transparent(i)?!

 1. Citesc si ma minunez. D-le DG care a fost vina lui Fulga? Pe agentul supraveghetor de la punctul de lucru interior si pe agentul din postul de paza care a realizat superficial controlul mijlocului de transport nu-i revoci din functie, sau aia sunt membrii FS(edit admin)P si te urecheaza D#m”tr@sc_ daca iei vreo măsură împotriva lor? 😀. Si apropo bai nea (edit admin), pentru nerespectarea standardelor de personal, pentru lipsa dotărilor ajutătoare pazei și supravegherii persoanelor condamnate, pentru ca te-ai vândut unui anumit sindicat, pentru ca ne-ai vândut cam pe toți doar k sa ți tu de scaun, nu faci tu un pustiu de bine sistemului si pleci dra(edit admin)u odata acasa? Chiar nu înțelegi ca situația te depășește în ultimul hal?

  Apreciază

  1. Scuze pt editări! Dar, erau necesare pentru a menține un anumit standard! Vă aștept cu detalii despre situația de acolo printr-un mesaj privat! Nu-l voi publica! Poate lămurim anumite aspecte!

   Apreciază

  2. Tu chiar crezi ca pe Firi(edit admin) îl interesează a cui a fost vina? Ți-a lăsat vreodată impresia ca îl duce capul sau ca ar cunoaște prevederile legale? 😂. Sa fim serioși, Firicel l-a găsit țap ispășitor pe Fulg(edit admin) pentru a se scoate el basma curată. Bai tataie du-te și plimbă câinele în parc, ești depășit

   Apreciază

   1. Într-adevăr, evadarea a constituit prilejul, nicidecum unicul motiv! Moartea celor doi deținuți de acum câteva luni și alte probleme nu foarte publice au condus la această decizie! Altfel, nu s-ar explica cum de îl pui director, după evadare, pe șeful Pazei!

    Apreciază

 2. Da Firicel nu isi cauta si lui o vina? Daca tot taie in stanga si n dreapta? E singurul (edit admin) care ia masuri inainte sa se incheie un control.
  Aaaaa. Poate sa ia o masura! Sa si publice CV ul integral. Cu tot cuserviciul secret. Si, imediat, sa se sea afara din politia penitenciara, ca nu mai indeplineste conditiile pt meseria asta. Hai Fir(edit admin), fii bărbată! Ca bine ti sta cu freza in ochi. Parca doar ce ai iesit din coafor.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: