
Poate n-ar strica ca, pe acest final de an, să fim puțin atenți și la ceea ce se întâmplă în economia reală și să ne conturăm fiecare dintre noi o perspectivă cu privire la ce ne poate aștepta după 01 ianuarie 2021!
Fără a avea pretenții de economist șef la Banca Națională a României, voi încerca să prezint câteva aspecte care ne pot furniza indicii serioase despre ceea ce va urma după alegerile parlamentare de peste câteva săptămâni!
Între noi fie vorba, indiferent de noile reconfigurări parlamentare și de culoarea politică a guvernului care se va instala la Palatul Victoria după alegerile programate luna viitoare, dezechilibrele economice majore acumulate pe parcursul acestui an vor determina modificări substanțiale în plan fiscal!
Nu că ne-ar interesa foarte tare aspectele economice, dar ni se va băga la toți mâna în buzunare în 2021! Cel mai probabil, chiar începând cu luna ianuarie a anului viitor! Nu numai că, nu vom mai beneficia de creșterile salariale așteptate, dar toți bugetarii(cu excepțiile cunoscute, respectiv magistrații) vor intra în zona diminuărilor salariale!
Ieri Comisia Naţională de Prognoză a revizuit în sens negativ estimările privind economia națională! Se estimează o scădere de 4,2% a PIB-ului în 2020 şi o creștere de doar 4,5% în 2021. Ceea ce înseamnă că, în cel mai fericit caz, anul viitor PIB-ul se va situa la nivelul anului 2019!!! Altfel spus, zero lei în plus la bugetul consolidat pentru pensii și salarii mărite de la 01 ianuarie 2021!
De asemenea, inflaţia este prognozată la 2,5% în 2021, iar cursul de schimb oficial la o rată de 4,90 lei/euro! Să ne reamintim că, în august 2020, Comisia Națională de Prognoză estima o scădere mai ușoară a PIB-ului, undeva la 3,8% în 2020, iar creşterea pentru 2021 era văzută la un nivel mai ridicat, respectiv, pe la un procent de 4,9%! Concluzia fiind că situația economică s-a înrăutățit!
În continuare, așa cum stă bine românului😂, trăim pe datorie pentru că deficitul comercial urca la 18,7 miliarde euro în 2020 şi la 21,3 miliarde euro în 2021! Ceea ce înseamnă o pondere de 4,6% din PIB-ul anului 2020 şi de 4,5% în cel al anului viitor.
Inflaţia va fi în jurul unui procent de 2,2% la finalul anului curent şi la 2,5% la finalul lui 2021.
Văzând aceste date, confirmate indirect și de perspectiva de țară a României pentru anul 2021 elaborată de către Comisia Europeană, începem să avem conturat un scenariu pentru ceea ce ni se va întâmpla pe parcursul anului 2021!
Ar fi util pentru noi toți să știm că Legea nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice are o MICĂ chichiță! 🤔
Anume că, la art. 38 alin.(4) din Legea nr.153/2017, conexat cu art. 6 lit.h) din același act normativ se prevede că majorarea salariilor de bază în sectorul public și data la care are loc această majorare se stabilesc prin legea anuală a bugetului de stat, ținând cont de „principiul sustenabilității financiare”🤦♂️!!!
Cum sustenabilitatea financiară nu există în contextul unui deficit bugetar de 9-10%, iar Comisia Europeană deja trage semnale de alarmă, solicitând României să-și restrângă cheltuielile bugetare pentru aducerea deficitului la un procent rezonabil(aprox. 3%) și, de asemenea, măsuri concrete pentru obținerea stabilizării macro-economice, putem anticipa cu o foarte mică marjă de eroare că nici nu poate fi vorba de creșteri de salarii și pensii!
Va fi bucurie mare printre bugetari dacă va fi păstrat în plată actualul cuantum salarial!
S-auzim de bine și tare m-aș bucura😃ca, de această dată, să nu am dreptate!
Notă: imaginea din articol a fost preluată de pe Canalul YouTube!
P.S. Pe surse aflăm că unii, mai berbecoși din fire, și-ar fi pregătit deja caschetele pentru Dealul Cotrocenilor😂! https://www.mediafax.ro/social/politistii-care-si-au-aruncat-caschetele-risca-pedeapsa-cu-inchisoarea-de-pana-la-trei-ani-7422787