Planuri cincinale

Planurile cincinale staliniste - exemplu maret in RPR, Cartea Rusa 1951, Alta editura | Okazii.ro

Guvernul României a adoptat în săptămâna tocmai încheiată noul Plan de acțiune 2020-2025 în vederea punerii în aplicare a hotărâri-pilot a CEDO Rezmiveș și alții contra României , precum și a hotărârilor pronunțate în grupul de cauze Bragadireanu împotriva României!

Nimic nou sub soare! Un alt document care, cel mai probabil, va avea soarta celor pe care autoritățile naționale le tot elaborează din 2010-2012 încoace! Și nici măcar nu va fi ultimul!

Ne-am asumat de-a lungul ultimilor 10 ani atât de multe planuri de acțiune și memorandumuri, încât, stau și mă întreb câtă credibilitate mai avem noi ca țară în fața judecătorilor CEDO!

Niciunul dintre planurile frumos desenate, de altfel, nu a fost dus la bun sfârșit și scuze s-au găsit cu ușurință! S-au schimbat guvernele, s-au pierdut majoritățile în Parlament ori n-au fost finanțări, mai nou, însă motivăm că avem un guvern interimar și o pandemie de Covid! Dar, oare, lipsa consecvenței în a finaliza activități începute nu este un motiv mai aproape, cumva, de realitate?

După nici 3 ani de la adoptarea, de către autoritățile române, a Calendarului de măsuri 2018-2024 pentru soluționarea supraaglomerării carcerale și a condițiilor de detenție (Memorandumul adoptat de către Guvernul României la data de 17.01.2018), săptămâna trecută a fost adoptat un nou memorandum plin de promisiuni! Culmea e că regăsim în el planificate și probleme care și-au găsit rezolvarea în anii precedenți!

Să reținem că, noul document adoptat de către guvern, destul de stufos, reia pe alocuri problematica, deja, cunoscută opiniei publice și planifică realizarea pentru cincinalul 2020-2025 a unui număr de 7.849 locuri noi de cazare și modernizarea a altor 946 locuri de cazare!
Aceste lucrări de investiții vor fi finanțate din trei surse, după cum urmează:

 1. Mecanismul Financiar Norvegian 1.400 locuri noi de cazare, în valoare estimată
  de 21.007.300,00 euro și 100 locuri de cazare modernizate, în valoare estimată de
  1.040.193,00 euro;
 2. Bugetul de stat 4.549 locuri noi de cazare și modernizarea a 846 locuri de
  cazare
  în valoare estimată de 103.115.615,0 euro;
 3. Fonduri externe rambursabile1.900 locuri noi de cazare prin construirea și înființarea a două noi penitenciare (Penitenciarul Berceni și Penitenciarul Unguriu).

Am putea bănui că, dacă au menționat sursele de finanțare, va exista și voința de a aloca banii necesari în bugetul anilor viitori și de a-i utiliza cu folos!

Totuși, în afara banilor proveniți din împrumutul extern(de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei) și din Mecanismul Financiar Norvegian, nimic nu este sigur în bugetul anului viitor! Ceea ce înseamnă că pentru grosul locurilor noi de cazare ( n.a. 4.549) propuse a se realiza nu prea putem să vorbim la acest moment și, foarte probabil nici la anul, de finanțare de la bugetul de stat!

De altfel, dincolo de finanțare, mare provocare este legată de capacitatea instituțională de a implementa aceste planuri de investiții la nivelul sistemului penitenciar!

Și-atât de tare ne dorim(sic!) să mișcăm lucrurile repede, încât așteptăm de câteva luni aprobarea în guvern a noilor indicatori tehnico-economici pentru Berceni și Unguriu! Proiectul de HG elaborat în acest sens zace(de la sfârșitul lunii septembrie a.c.) uitat în dezbatere publică! Iar, fără acest HG nu pot fi lansate următoarele proceduri de achiziții!

În aceste circumstanțe ce credeți că vom face peste alți 2-3 ani? Bineînțeles, tot planuri!

Cum speranța moare ultima, cine știe? Poate că de data asta-i mai cu noroc și vom vedea ceva realizări! Sunt sceptic și sătul de promisiuni!

S-auzim de bine și să ne țină Dumnezeu sănătoși!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: