Vorbeam ieri despre aprobarea Planului de acțiune 2020-2025 care ar urmări printre altele și soluționarea deficitului de locuri de cazare, eterna problemă a sistemului penitenciar!
Citind atent documentul nu poți să nu observi că unii se joacă cu cifrele cât să dea bine la opiniunea publică!
Un exemplu elocvent în constituie joaca de-a deficitului de locuri de cazare! Ne gândim cu toții că ANP-ul, ca instituție serioasă ce se dorește a fi, are tot interesul să-și modernizeze infrastructura și pentru a-și atinge scopul utilizează eficient și eficace datele statistice de care dispune! Stupoare, însă! Noul plan de acțiune, deși, aprobat în 19 noiembrie în ditamai ședința de guvern, utilizează referințe vechi de aproape o jumătate de an!
De ce se întâmplă una ca asta? Care-i logica? O fi vorba de o mică neglijență? Sau nu dispune ANP-ul de date statistice foarte precise și actualizate?
Răspunsul stă la numai două click-uri distanță! Pe site-ul oficial al instituției găsim actualizată lunar dinamica efectivelor de deținuți și a locurilor de cazare! Ba, chiar zilnic suntem informați cu privire la numărul deținuților custodiați!
Zilele acestea revăzând dinamica efectivelor așa cum este prezentată oficial, am înțeles și care a fost scopul pentru care referința utilizată în noul plan în ceea ce privește deficitul de locuri de cazare este din luna iunie 2020!
În luna iunie, după lockdown-ul impus de instituirea repetată a stării de urgență, efectivul de deținuți se regăsea la un nivel foarte scăzut și, implicit deficitul de locuri de cazare scăzuse semnificativ față de estimările anterioare!
Cităm din Planul de acțiune 2020-2025 : ,,De la începutul anului curent și până în luna a 6-a, dinamica în ceea ce privește deficitul numărului de locuri de detenție, raportat la 4 mp, a fost următoarea:
- 2335 locuri de detenție la data de 31.01.2020
- 2351 locuri de detenție la data de 29.02.2020
- 2410 locuri de detenție la data de 31.03.2020
- 2084 locuri de detenție la data de 30.04.2020
- 1843 locuri de detenție la data de 31.05.2020
- 2061 locuri de detenție la data de 30.06.2020 ”.
Văzând datele astea, guvernul, ar putea avea impresia că problema deficitului de locuri de cazare în penitenciarele românești e pe cale să se rezolve!!!
Nimic mai fals! Dacă înainte de momentul punerii în discuția guvernului, documentul ar fi fost actualizat, lucrurile ar fi generat, poate, o altă percepție în acord cu realitatea! Măcar să se fi inclus în textul documentului aprobat o analiză a tendinței de creștere/scădere a populației carcerale și tot ar fi însemnat ceva! Nu poți, de altfel, să estimezi un necesar de locuri de cazare fără să previzionezi dinamica efectivelor de deținuți pusă în acord cu anumite circumstanțe social-politice și legislative care o pot impacta semnificativ!
Altfel, vine realitatea și te lovește!
La data de 31 octombrie 2020, deficitul de locuri de cazare crescuse de la 2.061 era de aproximativ 3.300!
Diferența față de referința din documentul aprobat în guvern este de vreo 1.200 de locuri, cam cât capacitatea viitorului Penitenciar Berceni(sic!). Deci, deficitul de locuri a crescut în doar câteva luni cu peste 50%!
Să trimiți în analiza ministerului și, apoi, a guvernului date neactualizate și care schimbă esențial, zic eu, percepția realității este, nu numai neproductiv, dar și lipsit de profesionalism , echivalând practic, în final, cu furtul propriei căciuli!
Să nu uităm că documentul în cauză va fi prezentat, inclusiv, la CEDO și în Comitetul de miniștri al Consiliului Europei! În fața unor asemenea discrepanțe, ce șanse de a convinge Europa are guvernul?
În goana de a dovedi că situația locurilor de cazare este în curs de rezolvare, deși realitatea zilnică spune cu totul altceva, ne jucăm cu cifrele, iar peste ani rezultatul va fi dezastros pentru sistemul penitenciar!
S-auzim de bine și să sperăm că vom învăța ceva din cele de mai sus!
Oricum cifrele nu reflectă realitatea. Practica ne spune că nu poti avea niciodată 100 de deținuți pe 100 de locuri. Poți ajunge la 80, excepțional la 90. Asta înseamnă că de fapt deficitul este unul mult mai mare.
ApreciazăApreciază
Parțial e corecta observația dvs, în sensul în care, chiar dacă numărul deținuților ar fi egal cu cel al locurilor de cazare, tot ar fi supraaglomerare pe unele segmente din cauza criteriilor de separațiune care trebuie respectate! ANP-ul stabilește deficitul de locuri de cazare ca fiind diferența dintre numărul total al deținuților aflați în penitenciare la un anumit dat și numărul de locuri disponibile(la 4mp). În articol am arătat că ce s-a aprobat în guvern, nu reflectă nici măcar o minimă concordanță cu numărul deținuților custodiați la o dată apropiată de cea la care s-a făcut analiza în guvern! Ce să mai vorbim despre finețuri penitenciare!!!😄
ApreciazăApreciază