
UPDATE 28.11.2020 : Decret privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 147/2020 privind acordarea unor zile libere pentru părinți în vederea supravegherii copiilor, în situația limitării sau suspendării activităților didactice care presupun prezența efectivă a copiilor în unitățile de învățământ și în unitățile de educație timpurie antepreșcolară, ca urmare a răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2 (PL-x 584/30.09.2020);
După publicarea în Monitorul Oficial și intrarea în vigoare a legii de mai sus, se remediază situația prevăzută în proiectul ordinului de ministru prezentat mai jos!
Cu o observație, însă! Vor fi două categori de beneficiari ai majorării de 75%, respectiv:
a) pentru perioada cuprinsă între începerea cursurilor școlare și data intrării în vigoare a Legii pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 147/2020 privind acordarea unor zile libere pentru părinți în vederea supravegherii copiilor, ,,Majorarea salarială se acordă doar unuia dintre părinți, cu condiția ca ambii părinți să își desfășoare activitatea într-o instituție din sistemul național de apărare, ordine publică şi securitate naţională, inclusiv din sistemul administrației penitenciare şi/sau din unităţile sanitare publice;
b) de la data intrării în vigoare a Legii pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 147/2020 privind acordarea unor zile libere pentru părinți în vederea supravegherii copiilor, se elimină condiția restrictivă de la punctul a);
27.11.2020
Ieri Ministerul Justiției a pus în dezbatere publică proiectului de ordin al ministrului justiției privind condițiile de acordare, pentru personalul din sistemul administrației penitenciare, a majorării salariale în cuantumul prevăzut la art. 4 din Ordonanța de Urgență nr.147/2020(75% din salariul de bază/salariul de funcție/solda de funcție corespunzătoare unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, corespunzător numărului de zile lucrătoare)!
Proiectul pus în dezbatere a avut de trecut testul ,,ping-pong”, în sensul că ANP-ul l-a înaintat într-o anumită formă, iar ministerul l-a returnat solicitând anumite clarificări și modificări!http://www.just.ro/proiectul-de-ordin-al-ministrului-justitiei-privind-conditiile-de-acordare-pentru-personalul-din-sistemul-administratiei-penitenciare-a-majorarii-salariului-in-cuantumul-prevazut-la-art-4-din-ordon/
Principalul motiv de controversă a stat într-o prevedere(n.a. destul de ambiguă) din OUG nr.147/2020 și care a fost speculată de către toți ordonatorii principali de credite din sistemul național de apărare, ordine publică și securitate națională!
Adevărul este că, ANP-ul și organizațiile sindicale, au încercat o interpretare mai largă a prevederii cuprinse în art.4 din ordonanța în cauză!
Însă o interpretare care ,,ar fi rupt frontul” nu a fost acceptată, după cum observăm în textul proiectului, de către Ministerul Justiției!
Textul agreat de către MJ, punctează în art.2, al.2 că : ,,Majorarea salarială se acordă doar unuia dintre părinți, cu condiția ca ambii părinți să își desfășoare activitatea într-o instituție din sistemul național de apărare, ordine publică şi securitate naţională, inclusiv din sistemul administrației penitenciare şi/sau din unităţile sanitare publice, și în măsura în care celălalt părinte nu beneficiază de drepturile prevăzute de Ordonanța de urgență, cu completările ulterioare.”
Așa că, plaja beneficiarilor se îngustează semnificativ!
Cât o fi de corect sau moral vom stabili fiecare dintre noi, cel mai probabil, după cum ne regăsim sau nu pe lista beneficiarilor!😁 Și unii și alții având argumentația deja pregătită! Totuși, nu ar trebui să lăsăm ca această majorare să învrăjbească și mai mult spiritele prin unități! Până la urmă, să-i considerăm doar norocoși pe beneficiarii majorării și să nu începem să aruncăm cu pietre! Cum pandemia nu pare să plece foarte repede de pe plaiurile mioritice, au o ,,șansă” și ceilalți de a încerca măcar să devină eligibili! 👨👩👧👦
Sunt, totuși, niște bani(deloc puțini) care vor intra în buzunare îndesați de populismul deșănțat al unor politicieni care, astfel, speră să răzbească mai ușor prin furcile caudine ale electorilor în 06 decembrie! Dar, nu-i așa, unde-i lege nu-i tocmeală!
S-auzim de bine!
Cum dreptul la zile libere au și lucrătorii din sistemul de ordine publica și sistemul sanitar….
ApreciazăApreciază
Corect ceea ce spuneți, doar ca și aceste zile libere sunt limitate….
ApreciazăApreciază
Din păcate aceasta este legislația la acest moment (oug nr.147/2020). Insa, sunt ceva șanse sa fie modificată! Nu știu cât de repede!
ApreciazăApreciază
https://ziare.com/stiri/coronavirus/19-detinuti-de-la-penitenciarul-mioveni-confirmati-cu-covid-19-transferati-la-penitenciarul-spital-jilava-1646622
Cred că subiectul este mult mai interesant decât fuga după bani a salariaților din sistemul penitenciar
Mai ales că penitenciarele ,,colcăie,, de virusuri în rândul cadrelor, pe care nu îi mai testează nimeni și despre care nu se vorbește
Dar important este că ,,vin bănuții,, nu???
ApreciazăApreciază
Da, e corect ce spuneti! Totuși, nu facem noi legislația și, până la urmă, cei care vor primi această majorare nu pot fi blamați! Ei sunt doar norocoșii zilei! Tot așa cum și noi ceilalți poate am fost norocoși cu alte ocazii! N-ar trebui să fie un motiv de supărare pentru nimeni!
ApreciazăApreciază
Flăcău, iti propun sa redirectionezi articolul DG k tot se bate el cu pumnul în piept ca a inventat apa caldă și ca a ținut Covidul la poarta penitenciarelor patriei.
ApreciazăApreciază
Pai sa înțelegem ca dacă celalalt soț nu lucrează într-o instituie publica din cele enumerate, celălalt soț nu primește sporul?
ApreciazăApreciază
Soțul care nu lucrează în sistemul de apărare sau în cel sanitar public are dreptul la zile libere!
ApreciazăApreciază