Blocarea semnalului GSM – Ep.1

De ce blocarea tehnologiilor Huawei va duce la încetinirea dezvoltării  rețelelor 5G în Europa? : Gadget.ro – Hi-Tech Lifestyle

Despre blocarea semnalului GSM în penitenciare s-a vorbit mult, mai ales de către necunoscători, care au tot părerit cu privire la acest lucru de-a lungul timpului! Sunt convins că, cel puțin unii dintre ei, nu au făcut-o deloc dezinteresat!

Și dacă tot ne-a solicitat un cititor, printr-un comentariu, lămuriri despre ce se întâmplă cu blocarea semnalului GSM, m-am gândit să facem un scurt istoric, bazat pe fapte, scripte și dovezi! Cert este că nu sunt deloc mulți cei care cunosc anumite detalii și interese care s-au vânturat în jurul acestei achiziții în cei 7 ani care se împlinesc de la adoptarea Legii nr. 374/2013!

Cum a apărut Legea nr.374/19.12.2013 privind utilizarea sistemelor destinate blocării și întreruperii radiocomunicațiilor în perimetrele unităților din subordinea Administrației Naționale a Penitenciarelor?

Problematica blocării semnalului GSM în unitățile penitenciare a fost o preocupare constantă a tuturor directorilor generali ai ANP după anul 2008 pe fondul creșterii necontrolate a numărului de telefoane mobile intrate pe diverse căi în posesia deținuților!

Zeci de mii de telefoane mobile și cartele SIM au intrat în penitenciare în ultimii 10 ani (mai exact, 82.182 telefoane)! Căile şi metodele de introducere în sistemul penitenciar a obiectelor interzice sunt dintre cele mai diverse și nu de puține ori acest lucru s-a întâmplat cu concursul unor ofițeri și agenți. Presa a scris din plin despre aceste situații de-a lungul vremii, iar Justiția chiar a sancționat corespunzător unele cazuri deduse judecății, astfel că, nu am să insist cu aceste aspecte acum!

Statistica ultimilor 10 ani referitoare la telefoanele mobile descoperite în penitenciare arată astfel:

2008 – 10.778 telefoane;

2009 – 9.938 telefoane;

2010 – 9.459 telefoane;

2011 – 9.967 telefoane;

2012 – 10.505 telefoane;

2013 – 11.110 telefoane;

2014 – 6.549 telefoane;

2015 – 4.554 telefoane;

2016 – 2.569 telefoane;

2017 – 2.912 telefoane;

2018 – 2.317 telefoane;

2019 – 1.524 telefoane.

Pe acest fond negativ înregistrat la nivelul sistemului penitenciar, un grup de interesați au pus la cale elaborarea unei legi prin care ANP-ul să fie abilitat să achiziționeze servicii de blocare a semnalului GSM! Se pare că, unii dintre inițiatorii din umbră ai acestui proiect legislativ, aveau chiar un interes direct pe această zonă, urmărind să devină, prin firme proprii ori interpuse, furnizori ai unor asemenea sisteme, respectiv, prestatori ai serviciilor de blocare GSM! Interesant este și faptul că, printre aceștia se regăsesc și foști sau actuali fugari pe care Justiția se căznește de ceva vreme să-i readucă în țară.

La fel de ,,ciudată” a fost rapiditatea cu care s-a mișcat proiectul legislativ! La data de 16.10.2013, proiectul legii în discuție, era depus la Senat de către Guvern prin premierul în funcție la acea dată(n.a. Victoraș și Viorel pe numele său), în 02.12.2013 era deja adoptat de către Senat, iar la 10.12.2013 și Camera Deputaților îl adoptă! Este, de asemenea, repede publicat în M.Of. din 23.12.2013!

Asta da viteză legislativă!!! Oare cum le-o fi reușit?! Explicația o găsim câțiva ani mai târziu când DNA-ul începe să se intereseze, solicitând documente și chemând la audieri persoane implicate ori apropiate de aceste interese! Se încerca cumva o combinație spectaculoasă asemănătoare unora petrecute prin alte instituții ale statului și al căror rezultat a constat doar în spolierea bugetului public?

Cine are curiozitatea să vadă care au fost firmele și interesele dezvoltate în jurul acestei achiziții poate urmări participanții la procedurile de achiziție derulate începând cu anul 2015! Conexiunile pot fi făcute extrem de ușor!

Suma pusă în joc pentru această achiziție se ridica la 50 milioane lei(RON)!

Legea nr. 374/2013 prevedea că, în vederea achiziţionării serviciilor de blocare a semnalului GSM, ANCOM (n.a. Autoritatea de Reglementare în Domeniul Comunicațiilor) suportă, pentru o perioadă de 5 ani, începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, din bugetul propriu aprobat potrivit legii, o sumă în cuantum de 10 milioane lei/an. Această sumă se acoperă din veniturile încasate cu titlu de tarif de utilizare a spectrului, de către ANCOM. Totodată, suma în cauză urma să se constituie în venituri proprii ale ANP, în completarea celor prevăzute de Legea nr. 48/2012 privind finanţarea activităţii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi a unităţilor subordonate şi să se utilizeze exclusiv pentru acoperirea costurilor ocazionate de achiziţionarea serviciilor de blocare GSM.

Prin derogare de la prevederile art. 66 alin. (1) din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, suma în cauză, încasată şi neutilizată până la închiderea exerciţiului bugetar se reportează în anul următor şi va fi folosită cu aceeaşi destinaţie.

Prin decizie a directorului general al ANP, aveau să fie stabilite unităţile din subordine în care se vor instala, în mod prioritar, sistemele destinate blocării şi întreruperii radiocomunicaţiilor.

Stabilirea unităţilor penitenciare în care urmau a fi instalate aceste sisteme se putea face după evaluarea vulnerabilităţilor pe linia siguranţei deţinerii, ţinându-se cont de numărul de dispozitive de comunicare la distanţă descoperite, amplasarea geografică şi arhitectura unităţii penitenciare, numărul persoanelor private de libertate deţinute şi regimul de executare în care acestea sunt incluse, de regulă, în regimul de maximă siguranţă şi închis, precum şi implementarea sistemelor integrate de pază, supraveghere video şi control acces.

Vom vedea în Episodul nr.2 cum s-a derulat achiziția!

S-auzim de bine!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: