Ep.3-Blocarea semnalului GSM

Cell Phone Signal Blocker Jammer

Revenim la tema noastră legată de blocarea semnalului GSM în penitenciare și, astăzi, în Episodul nr.3, vom încerca să deslușim de ce nu s-a reușit achiziționarea unor servicii de blocare a frecvențelor GSM care să răspundă nevoilor obiective din locurile de detenție.

În Ep.2 am arătat că procedura de achiziție presupunea derularea a două etape!

O primă etapă de calificare și selectare a potențialilor ofertanți și o a doua etapă care presupunea depunerea de către ofertanții calificați a unor oferte tehnice și financiare!

Deși, au fost demarate câteva proceduri de achiziție, pe măsură ce timpul a trecut s-au rărit până au dispărut și ofertanții.

Reamintesc, ca o părere personală, că prin modul rapid de adoptare și, ulterior, prin insistența unor ofertanți s-a creat impresia că Legea nr. 374/2013 ar fi fost una cu ,,dedicație”. Și acest lucru a părut destul de evident pentru unii membri din comisiile constituite pentru selectarea ofertanților.

Foarte important în ecuație a fost Caietul de sarcini! Unul foarte riguros și care nu a lăsat deloc ,,loc de întors” ofertanților care urmăreau să dea ,,tunul” vieții!

La prima procedură de achiziție, începută în iunie 2015, s-au înscris 9 candidați. În final, niciunul, nu a depus o ofertă tehnică și financiară.

La cea de a doua procedură, demarată în ianuarie 2016, s-au înscris 7 candidați! Dintre cei șapte au fost selectați pentru etapa a-II-a numai 4 candidați aceștia urmând să depună oferte tehnice și financiare!

Printre cei respinși se regăseau și două firme foarte cunoscute în presă ca fiind abonate la contracte bănoase cu statul. Ce să vezi, acestea din urmă au și atacat la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor(CNSC) decizia comisiei de evaluare prin care erau descalificați.Cu una dintre aceste firme (aflată sub umbrela unui fost deputat cu valențe de baschetbalist, actualmente ,,atlet” prin țări riverane Dunării) ne-am războit, inclusiv, prin instanțele de judecată! Intr-un final, totuși, judecătorii dând dreptate membrilor comisiei de evaluare!

Cum însă pentru etapa a-II-a, din nou, nu s-au depus oferte tehnice și financiare și această procedură a fost anulată!

Cea de a treia procedură de achiziție nu a avut practic niciun istoric pentru că nu au fost depuse documente de calificare de către nicio firmă! Nici nu prea mai avea cine, ,,atletul” fiind, deja, pe ,,goană” iar firma cu ,,interes” în cauză intrase în insolvență!

Cam aceasta e pe scurt povestea unei încercări nereușite din partea unor potentați ai vremurilor de acum 6-8 ani de a deveni ,,prestatori” în penitenciare! Dacă mă găndesc bine, de ce nu le-am ura acestor ,,atleți” ca într-un viitor foarte apropiat să devină doar ,,clienți” ai sistemului penitenciar?!

Întorcându-ne, la tema noastră aș concluziona cu privire la posibilitatea reală de a implementa un sistem de bruiaj al semnalului GSM în penitenciare că acest lucru, în actuala fază de dezvoltarea tehnologică, nu este posibil de realizat decât cu concursul operatorilor de telefonie mobilă (în sarcina cărora legea ar trebui să stabilească câteva obligații de rezultat) și cu niște costuri enorme (n.a. pe care niciodată sistemul penitenciar nu și le va putea permite)!

Să nu facem greșeala de a ne uita în curtea vecinilor, spunând că la alții se poate!

Da, se poate și am să dau un exemplu! Dacă penitenciarul s-ar afla într-un loc izolat (ex. într-o zonă nepopulată, cum într-adevăr, au alții), atunci problema blocării semnalului GSM ar fi mult mai simplă și nici nu ar necesita costuri majore pentru implementare!

Cu toate acestea va rămâne, în continuare, în discuție problema efectelor nocive ale câmpurilor electromagnetice puternice asupra sănătății personalului și a deținuților care nu este, deloc, una de neglijat!

Avem, însă, alte pârghii legale la îndemână de care trebuie să uzităm cu încredere pentru a limita și combate fenomenul traficului de obiecte interzise în spațiile detenționale! De altfel, în unitățile cu oameni serioși acest fenomen este, practic, eradicat!

S-auzim de bine!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: