Datoriile încotro?

Lăsăm un picuț penitenciarele patriei și ne vom îndrepta atenția spre câteva informații din zona economică a țării care mai devreme sau mai târziu ne vor impacta pe toți!

Zilele trecute Banca Națională a României(BNR) a ieșit public cu câteva date interesante despre mersul finanțelor țării.

Observăm că, în primele 10 luni ale anului 2020, balanţa de plăţi a României înregistrează un deficit de 8,778 miliarde euro!

De asemenea, de la 01 ianuarie 2020 și până la 31octombrie 2020, datoria externă totală a țării a cunoscut o creștere cu 9,208 miliarde euro. Această datorie este structurată, astfel:

  • datoria externă pe termen lung însuma aproape 85 miliarde euro la 31 octombrie 2020 (71,2 la sută din totalul datoriei externe), în creștere cu 14,1% față de 31 decembrie 2019;
  • datoria externă pe termen scurt a atins la 31 octombrie 2020 nivelul de 34,22 miliarde euro (28,8 la sută din totalul datoriei externe), în scădere cu 3,5% față de 31 decembrie 2019.

Creșterea datoriei pe termen lung prin contractarea unor împrumuturi pe termen de 20-25 de ani, nu poate însemna decât ipotecarea viitorului! Da, fără îndoială, dacă împrumuturile luate s-ar duce în investiții majore, deștepte și care să țintească dezvoltarea economică am putea spune că o asemenea politică de îndatorare este una justificată!

Am mari dubii, însă, că spre această zonă merge grosul banilor proveniți din împrumuturi! Fară a fi vărul mai îndepărtat, măcar, al lui Nouriel Roubini(😂), rămân la părerea că acești bani doar acoperă găurile unui buget mult prea peticit! Astfel încât, după ce se va sfârși criza sanitară produsă de Covid, ne vom trezi într-un marasm economic profund care ne va lovi cu putere!

Politicienii zilei își văd d-ale lor, înscriși în Sfânta Ciolaniadă și, astfel, interesul lor, personal și imediat, e pus, a câta oară, înaintea interesului general al nostru, cetățeni care încă populăm aceste plaiuri!

Avem dovada clară că, indiferent de numele partidului și culoarea lui politică, nu există astăzi o mână pricepută, un lider autentic pe scena politică, cu înțelepciune și putere de a aglutina o majoritate care, într-un final, să conducă la formarea unui guvern de care cu toții să fim mândri!

Da! Voi repeta și eu că ,,Vrem o țară ca afară!” Dar, pentru asta e nevoie de oameni inteligenți, hotărâți și calificați pentru ceea ce urmează să facă!

Vi se pare, oare, că printre politicienii de astăzi oricare le-ar fi culoarea, e cu putință să găsim asemenea oameni?!

S-auzim de bine!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: