Pe când noul ministru Stelian Ion se pregătea să-i bată la ușa cabinetului pentru a-și prelua, în ceas târziu de noapte, mandatul, Cătălin Predoiu se declara foarte mulțumit de realizările sale readucând în atenție deja veșnica problemă a oricărui ministru de la Justiție, ARHIVA SIPA!
Predoiu spune că „problema „arhivei SIPA” a fost una extrem de discutată și disputată în ultimii 10-15 ani. A fost înființată chiar și o comisie parlamentară care să studieze subiectul. Sunt un ministru care nu a pus „piciorul” în această arhivă, nici măcar pentru a schimba un bec, deci pot vorbi de pe poziții obiective și fără parti-pris-uri despre acest subiect.
Proiectul pe care îl pun astăzi în dezbatere publică deschide nu numai arhiva SIPA, ci și arhivele Ministerului Justiției și ale Autorității Naționale a Penitenciarelor pentru studierea lor de către CNSAS și cercetării istorice și transferul acestor documente către CNSAS ”.
Măreață realizare! Ne lăudăm în continuare cu proiecte! Poate nu ar strica să-i amintim ,,trecutului ministru” faptul că avea un termen de respectat cu privire la Arhiva SIPA!
Dacă ne amintim bine, de la desființarea SIPA/DGPA în 2006, ați fost ministrul cu cea mai lungă perioadă la conducerea Justiției și, cu toate acestea, nu ați rezolvat deloc problematica legată de această arhivă!
La fel de bine ne amintim că prin Hotărârea Guvernului nr. 410/2017 se prevedea înființarea Comisiei pentru inventarierea și predarea documentelor din arhiva fostei D.G.P.A.
Această Comisie avea ca atribuții inventarierea cu celeritate a documentelor din arhiva D.G.P.A. și predarea, potrivit specificului acestora, instituțiilor competente cu gestionarea acestora, precum și formularea de propuneri structurii de securitate din cadrul Ministerului Justiției privind clasificarea, declasificarea, trecerea la un alt nivel de clasificare sau de secretizare a documentelor inventariate, respectiv distrugerea acestora, conform dispozițiilor legale.
De asemenea, potrivit dispozițiilor art. 9 alin. (2) din Hotărârea Guvernului nr. 410/2017, Comisia avea ca sarcină finalizarea activităților specificeîn termen de cel mult 3 ani de la intrarea în vigoarea acesteia, termen care s-a împlinit la data de 9 iunie 2020.
În loc să explicați temeinic de ce nu ați respectat acest termen legal, recurgeți la deja patentatul ,,tiki-taka” și ,,mai plimbați încă o dată mortul”(n.a. arhiva SIPA) aruncându-l în Parlament, împăunându-vă cu amețitoarea realizare că ați făcut un nou proiect de lege pentru reglementarea arhivei! Bună treabă! Și încadrată perfect în tema națională a ,,lucrului bine făcut”!
S-ar putea, pentru că așa-i politica în țara asta, ca peste ani, să vă reîntoarceți în fotoliul ministerial și să mai faceți un nou proiect cu privire la această arhivă pe care să-l bifați cu același aplomb la capitolul realizări!
Ne-a plăcut și mărturisirea dumneavoastră că ați fost un ,,ministru care nu a pus piciorul în această arhivă, nici măcar pentru a schimba un bec” ! Așa-i !
De fapt, nici nu prea aveați nevoie de vreme ce l-ați așezat, în deplină cunoștință de cauză, în fruntea ANP-ului ca ,,înger păzitor al Arhivei” chiar pe unul dintre foștii șefi ai SIPA/DGPA!
S-auzim de bine și dacă se poate și despre altceva decât nemuritoarea ARHIVĂ SIPA!
: