Efectele pandemiei se arată!

Încă de prin luna noiembrie, înainte de alegerile parlamentare, previzionam, văzând rezultatele economice înregistrate în ,,epoca Orban” că anul 2021 va fi unul foarte dificil, economic vorbind!

Aceste dificultăți economico-sanitare devin manifeste acum în politica fiscal-bugetară a țării!

Guvernul Cîțu aparent nu taie, ci doar îngheață!

Îngheață pentru anul 2021 veniturile bugetarilor la nivelul lunii decembrie 2020! Însă, cinstit vorbind, se putea întâmpla și mai rău!

Ce zone sunt atinse prin adoptarea acestui proiect legislativ?

 1. Salariul de bază/solda funcției de bază: Art.I. – (1) Prin derogare de la prevederile art. 38 alin. (4) și alin. (4^1) lit. c) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, în anul 2021, începând cu data de 1 ianuarie 2021, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor funcţiei de bază/salariilor funcţiei de bază/indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se menţine la acelaşi nivel cu cel ce se acordă pentru luna decembrie 2020 în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie și îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiții.

2. Sporurile: Art. I. – (3) Începând cu luna ianuarie 2021, cuantumul sporurilor, indemnizațiilor, compensațiilor, primelor și al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, solda lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se menține cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2020, în măsura în care personalul ocupă aceeași funcție și își desfășoară activitatea în aceleași condiții.

3. Norma de hrană: Art. I. – (5) Începând cu luna ianuarie 2021, instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională acordă cuantumul compensației bănești, respectiv al alocației valorice pentru drepturile de hrană actualizate la nivelul lunii ianuarie 2019, potrivit normelor în vigoare.

4. Pensiile militare: Art. VIII. -(7) Prin derogare de la art. 59 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare, în anul 2021 pensiile militare de stat stabilite în condiţiile legii nu se actualizează cu rata medie anuală a inflaţiei. 

Totuși, trăim o falsă aparență că nu pierdem nimic din ceea ce aveam! Pentru că, deși, nominal, vom încasa aceleași venituri, puterea reală de cumpărare va fi puternic afectată începând cu ianuarie 2021!

În primul rând, veniturile vor fi afectate de inflația aferentă anului pe care tocmai îl încheiem(2-3% ca medie anuală)! Apoi, vin scumpirile! Piața gazelor naturale a fost deja liberalizată, urmează din 01.01.20121 liberalizarea energiei electrice(+25% la facturi pentru utilizatorii casnici) apoi, tot din ianuarie, vine scumpirea carburanților și, astfel, lucrurile o vor lua binișor la vale!

Cu siguranță, aceste scumpiri se vor regăsi în orice alt lucru/serviciu achiziționat de către noi toți după Revelion! Dacă mai adăugăm și tendința de creștere a cursului valutar vom avea tabloul complet a ceea ce urmează să se întâmple după 01 ianuarie 2021! Toate acestea vor eroda serios puterea de cumpărare a cetățeanului și, deși, pe carduri vom regăsi aceleași sume, vom cumpăra mai puțin!

Guvernul Cîțu a învățat câte ceva din lecțiile ,,predate” în ultima vreme de către CCR! Efectul Deciziei nr. 900/15.12.2020 se vede!

Astfel, pentru a-și securiza efectele acestei OUG de înghețare a veniturilor bugetare, Guvernul a scos, de exemplu, de pe lista celor cărora pensiile de serviciu nu se vor indexa/actualiza, pe foștii magistrați(conf. art.85 alin.2 din Legea nr.303/2004 , reactualizată „pensiile de serviciu ale judecătorilor și procurorilor…se actualizează anual în raport cu media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni a judecătorilor și procurorilor)! Asigurându-și, astfel, spatele la CCR! Șmecheră treabă! Vom vedea de aici înainte mai mereu această ”split-are” între diversele categori socio-profesionale și tagma magistraților! Aceștia din urmă, la fel ca și în 2010, nu vor fi afectați nici de această criză economico-sanitară pentru că, nu-i așa, cine-n parte, parte-și face! Iar cei care împart dreptatea în țara asta sunt doar magistrații!

S-auzim de bine!

5 gânduri despre „Efectele pandemiei se arată!

 1. La magistrati, actualizarea anuala a pensiei de serviciu nu se face cu rata inflatiei, ci in raport cu media veniturilor brute realizate de procurorii si judecatorii in activitate.

  Apreciază

  1. Informația corectă este aceea că în conf. cu art.85 alin.2 din Legea nr.303/2004 , reactualizată, pensiile de serviciu ale judecătorilor și procurorilor…se actualizează anual în raport cu media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni a judecătorilor și procurorilor în activitate ” . Totuși, ideea de bază era aceea ca pensionarii-magistrați vor beneficia începând cu 01.01.2021 de actualizarea pensiei de serviciu! Însă, așa cum corect ați sesizat nu in raport cu rata inflației!

   Apreciază

   1. Este corect, magistratii pensionari vor beneficia de majorare, in conditiile legii 303/2004. Avand in vedere ca actualizarea pensiilor lor este “atipica” fata de restul pensiilor de seviciu, a fost mai usor sa fie “omisi”. Ierare humanum est!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: