CEDO și (in)acțiunea României

După abrogarea cu surle și trâmbițe a recursului compensatoriu și formularea unor noi promisiuni menite să îmbrobodească Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, iată că ne trezirăm în 2021 și, lesne, observăm că infrastructura penitenciară este cam aceeași!

În afara unor lucrări de reparații curente derulate în majoritatea unităților penitenciare și care nu pot aduce în niciun caz ,,mult așteptata schimbare la față” a spațiilor de detenție, mare lucru nu s-a întâmplat prin penitenciarele noastre în anul tocmai încheiat!

În continuare investițiile de la Berceni și Unguriu bat pasul pe loc! Deși puse în dezbatere publică din septembrie 2020, proiectele hotărârilor de guvern pentru aprobarea noilor indicatori tehnico-economici sunt păstrate la dospit prin sertarele birocrației! Astfel, cu toate că există finanțare (n.a. din împrumutul extern contractat deja), aceste obiective de investiții nu pot fi continuate din simplul motiv că fostul ministru Predoiu (recunoscută-i fie încetineala) nu a fost în stare să ducă în ședința de guvern proiectele hotărârilor de guvern prin care să se aprobe noii indicatori tehnico-economici și, astfel, să deschidă calea spre următorul pas!

Atenționam încă de prin noiembrie 2020 cu privire la aceste aspecte mai ales pe fondul ,,noncombatului din vârful ANP” care lucrează se pare la ,,trecerea timpului”! Tot spun că pericolul pierderii finanțării pentru aceste proiecte de investiții este unul cât se poate de real dat fiind faptul că ultima tranșă din împrumutul extern ar trebui utilizată până în mai 2025!

Oare câte adrese a formulat Întâiul Stătător al sistemului către fostul ministrul Predoiu sau acum după instalarea ministrului Stelian Ion prin care să solicite urgentarea aprobării celor două acte normative? Nu de alta, dar în ritmul acesta, în scurt timp, indicatorii tehnico-economici în cauză trebuie reactualizați! Și uite așa ne vom trezi în decembrie 2021 că lucrurile au rămas la fel de înghețate precum salariile bugetarilor!

Desigur, se vor găsi repede scuze și pretexte! Și-apoi, Covid-ul e încă printre noi!

Acest ,,îngheț” înregistrat în zona infrastructurii penitenciare vine la pachet cu creșterea vizibilă a supraaglomerării carcerale. Față de aceeași perioadă a anului trecut, sistemul penitenciar înregistrează un plus de aproximativ 1.200 de deținuți!

Totuși, dacă nu mă înșel, prin martie 2021 România ar trebui să prezinte la Strasbourg un raport de progres! Ce vor pune pe masă? Promisiuni?!Foarte probabil, le va merge și de această dată! Pentru că, da, nici Europa, parcă, nu mai e cea ce speram cândva!

Să nu ne surprindă, însă, că Bilanțul ANP va consemna multe ,,succesuri” răsunătoare! Mai ales când printre criteriile trasate pentru elaborarea materialului de Bilanț vor fi la loc de cinste divizibilitatea, comutativitatea și selectivitatea indicatorilor statistici!

S-auzim de bine!

Un gând despre „CEDO și (in)acțiunea României

  1. Construirea celor 2 penitenciare nu se află pe lista de priorități a unui anumit lider de sindicat, păi cum să facă atunci DG note de informare către fostul și actualul ministru? 😂

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: