Banii pentru „vrăbiuțe”

Pentru că tot ne aflăm într-o perioadă cu noi restricții bugetare, cu ,,înghețări” ale salariilor și pensiilor, n-ar strica să discutăm puțin despre o categorie aparte de bani puși la ,,dos” de vreo 15 ani și despre care nimeni nu vrea să-și amintească!

Prin 2006, pe când ministresa M. Macovei desființa ultima structură informativă cu atribuții în sistemul penitenciar, câțiva funcționari cu sarcini de conducere se străduiau să scape de plicurile cu banii proveniți din fondul C.I.S.! Dintr-o dată nimeni nu mai vroia să știe de acești bani sau să fie asociați cu utilizarea lor!

Înainte de a continua povestea, hai să lămurim ce însemna acest fond C.I.S.!

Fondul C.I.S. – acronimul pentru Cheltuieli Informative Speciale. Desemna un fond special gestionat de către Direcția Generală de Protecție și Anticorupție( pe scurt DGPA – urmașa de facto a cunoscutei SIPA) și având ca destinaţie, recompensarea cu sume bănești a unor surse/informatori din reţeaua informativă ori plata unor servicii (ex.cheltuieli de protocol) sau pentru plata unor cheltuieli ocazionale.

Din acest fond special erau răsplătite serviciile celebrelor ,,vrăbiuțe”! Foarte interesant este faptul că acest fond era, într-adevăr, special în sensul în care nu putea fi cunoscută destinația pe care o luau acești bani decât de către câțiva ,,inițiați” în domeniu!

La desființarea DGPA/SIPA prin sertarele fostei structuri informative au rămas neutilizați (nu neapărat din lipsă de ,,vrăbiuțe”) o grămadă de bani! Nici mai mult, nici mai puțin decât suma de 127.875,58 lei! O sumă foarte însemnată pentru anul 2006! Aproximativ 36.000 euro la cursul acelui an!

Atât de mare a fost bâlbâiala și teama de a nu da explicații despre această sumă de bani, încât, plicurile au fost rostogolite de la un custode la altul, fiecare încercând să arunce următorului povara deciziei!

Deși, prin Hotărârea nr. 0111/30.06.2006, Consiliul Suprem de Apărare a Țării a aprobat redistribuirea acestei sume de bani către Administrația Națională a Penitenciarelor, nici până la această dată cei 127.875, 58 lei nu au ajuns în bugetul ANP!

După ce, în perioada 30.06.2006 – 12.09.2007, a circulat pe traseul șef DGPAMinisterul Justiției (șef Bir. Informații Clasificate)Director General ANP, suma de bani este redescoperită (conf. Pr. verbal nr. S/087/10/04/2008) într-un fișet sigilat de către o comisie numită de către ministrul Justiției prin Ordinul nr. 2418/c/24 septembrie 2007!

Curioasă este însă o consemnare făcută de către comisia menționată mai sus în care se arată că și după luna ianuarie 2006(n.a. data desființării DGPA) și până la data de 31.03.2006, deci pentru aproape încă 3 luni, s-au scos bani din fondul C.I.S.! Acest lucru ar putea însemna că:

  • sumele inițiale constituite în fondul C.I.S. erau cu mult mai mari;
  • s-au cheltuit sume din fondul C.I.S. și după data desființării acestei structuri de informații fără să reușească cineva să stabilească cât, de către cine și în ce condiții (unii vor spune că ,,vrăbiuțele” rămase neplătite amenințau cu ,,proteste”😂)!

S-ar părea că sunt ceva neconcordanțe și între consemnările din Registrul unic de evidență a cheltuielilor operative și sumele depuse în fișetul cu pricina!

Cert este că, iată, după 15 ani, acești bani stau încă în câteva plicuri într-un fișet prăfuit cu sigiliul Ministerului Justiției fără ca cineva să ducă până la capăt hotărârea CSAT și să dea o utilizare legală acestei sume de bani, deloc de neglijat nici măcar la nivelul anului 2021!

Poate că, ministrul Stelian Ion, după ce izbândește cu SIIJ și cu magistrații, își face puțin timp și pentru acest ,,mărunțiș” și-l depune la Trezoreria Statului sau poate s-apucă a face unele ,,premieri” prin sistemul penitenciar!

Una peste alta, parcă ar fi păcat ca peste 200 de ani să descopere acesti bani vreun căutător de comori mândru nespus de tare de al său detector de metale!😁

Dacă adăugăm că în fișet, lângă acești bănuți, stau informările DGPA/SIPA cu privire la situația relațiilor de rudenie dintre lucrătorii sistemului penitenciar, începi să zâmbești gândindu-te la reacția de peste ani a acelui căutător cu detectorul de metale!😂

S-auzim de bine!

P.S. : reamintesc suspicioșilor că acest articol utilizează doar date și informații devenite publice!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: