Bugetarii

În ultima vreme, Coaliția de guvernare, evocă tot mai puternic necesitatea restructurării aparatului bugetar și accelerarea procesului de digitalizare în structurile centrale și locale ale Statului român!

Ușor de zis! De altfel, nu cred că a fost guvernare în ultimii 30 de ani care să nu-și fi propus asemenea obiective!

Culmea, cu cât se vorbește mai mult despre restructurarea aparatului bugetar și digitalizare, cu atât mai mult crește numărul bugetarilor! Și, sunt convins, că acest trend se va păstra în ciuda declarațiilor oficiale, mai ales, pentru că, nu-i așa, într-o coaliție sunt mai mulți ”atârnători” și ”lipitori” de mulțumit!

Ce spun cifrele!

Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, la sfârșitul anului 2020, de 1.245.578, din care peste 64% în administraţia publică centrală, conform unor date publicate de către Ministerul Finanțelor Publice.

Cel mai mare număr de posturi ocupate se înregistra în Ministerul Educaţiei şi Cercetării, respectiv 287.908, Ministerul Afacerilor Interne (125.487), Ministerul Apărării Naţionale (74.129), Ministerul Finanţelor Publice (24.745) şi Ministerul Sănătăţii (17.877).

Deși, mai mult de un sfert dintre bugetari lucrează în învățământ, domeniu de activitate care ar trebui să fie prioritar, nu observăm deloc un salt calitativ în rândul absolvenților. Ba, la vară, cu ocazia evaluărilor naționale și a examenului de bacalaureat, ne la lovi puternic realitatea crudă a unui an întreg de învățământ on-line! Dar, asta-i altă discuție!

Pentru o imagine cât mai completă să ne aruncăm un ochi pe evoluția numărului bugetarilor în câteva momente cheie ale evoluțiilor politice!

În anul 2016, în aparatul de stat lucrau 1,190,366 de angajați, cei mai mulți erau integrați în structurile administrației publice centrale- 501,646, din care 315,930 erau incluși în instituții finanțate integral din bugetul de stat.

În noiembrie 2019, după ce liberalii s-au instalat la guvernare, Guvernul Orban a enunțat ca obiectiv prioritar și restructarea aparatului bugetar. Cu toate acestea, numărul de bugetari a crescut, de la 1,22 mil în 2019, la 1,24 mil în 2020.

La finele anului 2019, cei mai mulți angajați se aflau în Ministerul Educației și Cercetării- 280,000 de persoane angajate. Pe locul al doilea regăsim structurile MAI, care numără 128,450 de salariați, iar în cadrul Ministerului Apărării Naționale, activau un număr de 72,805 de salariați.

Se observă din aceste date că în anumite zone de interes care pot fi ”penetrate” cu ușurință de către factorul politic, a crescut numărul bugetarilor( ex. Ministerul Învățământului, Ministerul Sănătății).

Pe de altă parte, constatăm o scădere a numărului de angajați în structurile militare sau cvasi-militarizate(MApN – cu un minus de aproximativ 1.500 angajați; MAI – cu cca 3.000 de angajați în minus) care se văd, în continuare, puse în situația de a gestiona cu un număr mai mic de personal o problematică extinsă pe fondul actualei pandemii de Covid-19!

Deh, metehne vechi translatate dintr-o legislatură în alta, de la un partid la altul și, ca de fiecare dată, în totală disonanță cu sloganurile electorale enunțate!

S-auzim de bine!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: