Protestele sindicale – scurtă analiză

Sindicatele polițiștilor din sistemul penitenciar anunță un calendar al protestelor îndreptate împotriva ”înghețării salariilor” și a neindexării pensiilor de serviciu!

Pot, oare, schimba aceste proteste OUG nr.226/30.12.2021?

Categoric, NU! Iar, membrii de sindicat trebuie să știe de la bun început că șansele unei modificări a OUG nr. 226/30.12.2020 sunt egale cu zero! În actualul contex economico-pandemic, Guvernul, nu va permite nicio concesie, în sensul, revenirii asupra măsurilor de austeritate impuse începând cu 01 ianuarie 2021! Chiar și cu aceste măsuri restrictive, ținta de deficit bugetar anunțată pentru acest an(de max. 7%) va fi greu de atins!

Asta nu înseamnă că nu trebuie protestat ori că protestele anunțate nu ar fi unele pe deplin justificate!

Liderii sindicali cunosc foarte bine aceste lucruri, iar cei ”luminați” dintre ei, conștienți de faptul că nu au nicio șansă de a obține modificarea OUG nr. 226/30.12.2020, și-au stabilit, pe bună dreptate și în mod realist, cu totul alte obiective!

Adevăratele obiective urmărite și pe care le consider chiar fezabile, într-o anumită măsură vizează:

1.emiterea unui semnal puternic către guvernanți că sindicatele sunt decise să reacționeze puternic la instaurarea unor măsuri de austeritate, cu obiectivul imediat de a împiedica, astfel, adoptarea în perioada următoare și a altor politici bugetare nefavorabile;

2.crearea unei supape pentru diminuarea tensiunilor și nemulțumirilor acumulate în rândul membrilor de sindicat odată cu emiterea OUG nr.226/30.12.2020, astfel încât, aceștia(sindicaliștii) să aibă reprezentarea clară că numai prin apartenența la o structură sindicală se poate reacționa la măsurile restrictive ale Guvernului;

3.obținerea, în ”contrapartidă”, a unor creșteri (mai puțin vizibile ochilor avizați de la Finanțe) a veniturilor încasate de către membrii de sindicat. Aceste creșteri pot veni prin ”forțarea mâinii” sau ”capacitarea” ordonatorului principal de credite să emită acte normative subsecvente (ordine de ministru) prin care anumite sporuri/majorări/indemnizații etc să fie aduse către un nivel maximal sau să fie puse în plată prin specularea unor ”portițe” legale ori printr-o serie de ”interpretări mai favorabile” aduse unor texte de legislative cunoscute.

În special cele menționate la pct.3 vor constitui ținta principală a sindicatelor și trebuie să spun că este una cât se poate de legitimă și în deplin acord cu scopul unei structuri sindicale, motiv pentru care aceste demersuri trebuie susținute de cât mai mulți în perioada următoare!

De altfel, legislația incidentă la acest moment furnizează câteva oportunități care ”frumos împachetate juridic” pot aduce în final ceva bănuți în buzunarele polițiștilor de penitenciare!

Un factor foarte important, însă, în atingerea obiectivului arătat mai sus îl va constitui, fără doar și poate, poziția ministrului Stelian Ion!

Va fi acesta atent la strigătul oamenilor pe care-i ”păstorește” și va încerca să le fie aproape înțelegând pe deplin realitatea și problematica economică și socio-profesională din sistemul penitenciar?

Nu m-aș hazarda cu un răspuns rapid la această întrebare!

Știu, însă, că un ministru, fie el și de la Justiție, trebuie să fie un om al dreptății și echității, un om care să dovedească grijă pentru personalul subordonat care s-a confruntat în ultimii ani cu multiple reacții dezechilibrate venite, mai ales, din partea unor politicieni neavizați și din necunoașterea rolului și a importanței pe care un serviciu penitenciar îl joacă în societate!

S-auzim de bine!

Un gând despre „Protestele sindicale – scurtă analiză

  1. Cu cine sa se defileze la proteste, cu Do(edit admin) și cu Du(edit admin). Pai facem prostest sindical sau marș (edit admin)

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: