Prima lovitură primită de către bugetari a venit odată cu adoptarea OUG nr.226/30.12.2020 (cunoscută drept ”ordonanța trenulețu”) care a avut ca efect imediat ”înghețarea” salariilor și neindexarea pensiilor de serviciu!
Arătam în articolele anterioare că, în niciun caz, Guvernul Câțu nu se va limita doar la aceste măsuri fiscal-bugetare!
Tocmai de aceea afirmam zilele trecute că protestele sindicale au o logică a lor și sunt binevenite, măcar, din perspectiva împiedicării Guvernului de a mai adopta, în continuare, noi și noi măsuri restrictive în zona bugetarilor!
Din păcate, prognoza mea anterioara începe să se adeverească!
Pentru că prin proiectul legii de aprobare a bugetului de stat pentru anul 2021, Guvernul plănuiește să extindă măsurile de austeritate, astfel încât, să diminueze cât mai consistent cheltuielile de personal pentru mult dorita încadrare într-un deficit bugetar așa-zis sustenabil!
Primele vizate sunt sporurile de care beneficiază bugetarii!
Și, din păcate, pentru militari și polițiști, sporurile au o pondere semnificativă în cadrul veniturilor încasate lunar!
Dacă Guvernul acționează asupra procentelor în care se acordă aceste sporuri, chiar și fără a le elimina cu totul, toți militarii și polițiștii vor constata o scădere majoră a veniturilor lunare încasate!
Iar, Guvernul va susține în continuare, prin deja cunoscuții gureși de serviciu cu papioane ori cu batistuțe, că nu au scăzut salariile! Parol!!! ”Exact cum am promis în campania electorală”! Motivând cu o suavă inocență că, ei au avut în vedere, atunci când au promis că nu vor tăia, salariul funcției sau pe cel de încadrare și, nicidecum, sporuri, indemnizații ori majorări!
Nu o zic cu răutate, dar știm că prin unele instituții e cam ”derapaj necontrolat” în materie de sporuri încasate pentru te miri ce! Însă, în loc să pună ordine și să intervină punctual acolo unde derapajele-s mari și evidente, guvernanții preferă metoda ”datului cu barda” și fără a discerne!
Pe de altă parte, ar fi util să nu uităm că pe actuala legislație, sporurile nu au un procent fix, fiind acordate într-un procent variabil și numai în măsura sunt asigurate resursele financiare necesare (astfel încât, fără nicio problemă și în deplină legalitate, Guvernul și ordonatorii principali de credite pot interveni pe această plajă procentuală, având ca efect imediat diminuarea cuantumului în care sporurile sunt încasate)!
„Ne uităm la toate sporurile din sectorul public pentru bugetul din 2021 să vedem care dintre ele se justifică sau nu. Şi ne uităm la tot sistemul de salarizare” glăsuia primul ministru Câțu la Radio Guerrilla în 14 ianuarie a.c.
De altfel, acesta nu s-a sfiit să afirme că are în vedere și modificarea Legii nr.153/2017 privind salarizarea bugetarilor! Nici nu am pus-o în aplicare pe de-a întregul și, deja, o modificăm! Fără să țină cont că vor perpetua discrepanțe salariale între diferitele categorii socio-profesionale bugetare (unele beneficiind de multă vreme de o salarizare la nivelul plafonului maxim din grilă, în timp ce altele încă își așteaptă rândul)!
Cităm din același autor: ” (…) pentru 2021, vom veni cu o lege a salarizării care să elimine din inechităţi. Aşa cum a fost făcută, Legea salarizării în 2017 promitea acest lucru”.
Același prim-ministru Cîţu preciza, tot la Radio Guerrilla că: „(…) au apărut tot felul de excepţii. Şi, de fapt, tineţi minte, primul lucru care s-a spus a fost că preşedintele României are cel mai mare salariu. Nu mai este aşa. Au apărut tot felul de excepţii şi trebuie corectate”.
Trecând peste enervanta și proverbiala, deja, incoerență în exprimare a ”mai marelui dregător” citat mai sus, putem concluziona că ne așteaptă vremuri de restriște și, cum pandemia încă nu are de gând să plece, iar la vaccinare nu-i prea mare îngrămădeala, cu siguranță, în următorii 2-3 ani economia nu va putea face față cheltuielilor și aceeași bugetarii vor constitui ținta predilectă a măsurilor de austeritate care vor fi introduse!
S-auzim de bine!