Despre cum (n-)am pregătit vaccinarea

Din data de 15 ianuarie orele 15,00 s-a dat startul pentru Etapa a-II-a în procesul de vaccinare la nivel național! După cum știm, deja, cei mai mulți dintre noi, în această etapă a devenit eligibil pentru programare, în vederea vaccinării, întregul personal din sistemul penitenciar care și-a manifestat acordul în acest sens!

Foarte important de știut este și faptul că, în vederea obținerii programării, personalul unităților penitenciare trebuie înscris în platforma electronică care poate fi accesată la adresa https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/auth/login?fbclid=IwAR2DnT9QMZUhRY5gLTdRLRAHmfcE0oBG7lKG6kYwz0eei3e62RCoO6KyPII !

Ne-am fi așteptat ca ANP-ul să instructeze corespunzător unitățile subordonate, astfel încât, din momentul în care s-a dat startul în Etapa II, să se lucreze la ”foc continuu” pentru ca un număr cât mai mare dintre angajați să beneficieze de programare și, implicit, de vaccin! Asta dacă, ar fi adevărat că le pasă!

Ținând cont că, platforma funcționează pe principiul ” primul venit, primul servit”, m-aș fi așteptat la o mobilizare de excepție în aceste prime zile de eligibilitate pentru angajații din sistemul penitenciar!

După cum, la fel, m-aș fi așteptat ca ANP-ul să monitorizeze oră de ora în acest week-end pe care tocmai l-am încheiat, situația programărilor pe platformă și să intervină prompt acolo unde lucrurile trenează sau nu se mișcă în direcția dorită!

Pentru perioada imediat următoare nu există un număr nelimitat de doze de vaccin, astfel că, era esențial să reușești cât mai multe programări pentru personalul de penitenciare doritor să se vaccineze!

După aproape 3 zile de la startul Etapei II, numărul polițiștilor de penitenciare programați pentru vaccinare este extrem de mic, iar locurile rămase, la această oră, disponibile pentru programare foarte, foarte puține!

Repet, era obligația angajatorului de a accesa platforma electronică și de a efectua programarea personalului doritoritor de vaccinare! Iar, acest lucru trebuia început imediat după ora 15 a zilei de 15.01.2021!

E păcat că s-a început cu un rateu o acțiune care ar fi impactat enorm în ceea ce generic numim sănatatea și securitatea muncii în penitenciare!

Desigur, vor fi imediat găsite scuze oficiale pentru acest eșec instituțional! Poate că unele Sindicatele vor reacționa cumva la această realitate!

ANP-ul ar fi trebuit să se asigure că, din timp, au fost desemnate și instruite persoane cu atribuții în accesarea platformei electronice și programarea angajaților pentru vaccinare!

Să mai spunem că, prin unele locuri, personalul a fost îndrumat să se programeze individual, telefonic, prin call-center? Da, cam atât a putut să facă, spre exemplu, pentru propriul personal, un proaspăt uns șef de la o pușcărie de pe ”drumul spre mare”!

Nu cred că poate fi invocată ori acceptată scuza că platforma de programare nu a fost funcțională! Poate doar de către cei care nu au avut minima curiozitate de a o accesa! În week-end-ul trecut platforma a funcționat, în general, ok cu excepția unei foarte scurte perioade de timp când s-au înregistrat câteva disfuncționalități din cauza transferului datelor înregistrate în aplicația folosită în Etapa I de vaccinare în aplicația folosită în Etapa a II-a de vaccinare, dar care au fost repede rezolvate!

Singura problemă cu adevărat reală a fost aceea că locurile disponibile pentru programare dispăreau ca pâinea caldă din cauza faptului că numărul doritorilor de vaccinare a fost cu adevărat mare în aceste 3 zile! Astfel că, foarte repede, în multe zone ale țării s-au epuizat locurile disponibile (ex. Călărași, Botoșani, Hunedoara, București etc)!

Așteptăm ca Întâiul-Stătător, să comunice public câți polițiști de penitenciare au fost programați, în intervalul 15.01-18.01.2021, pentru vaccinare!

Putem, însă, să intuim că vom aștepta, ca de multe alte ori, ”doar” până la Calendele grecești!

De altfel, poate cu câteva excepții, nici nu prea credem că cam fi ceva de comunicat cu mândrie instituțională!

Dar, cine știe?! Poate ne face o surpriză ministrul Stelian Ion și solicită la ANP aceste date pentru a le oferi presei și, astfel, vom avea în față dimensiunea eșecului!

S-auzim de bine!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: