Futilitatea dialogului

Încercară, de acum, deja, trecute două săptămâni, Sindicatele din penitenciare să încropească dialogul social cu proaspătul ministru al Justiției pe binecunoscutele teme ale momentului, salarii  înghețate, pensii neindexate și sporuri în pericol!

Și-a promis ministrul,  chiar a promis că, într-un termen de două săptămâni, va comunica un punct de vedere oficial cu privire la revendicările sindicaliste!

Și… „mai nimic” s-a întâmplat după cum, de altfel,  erau și așteptările! De aici și, aproape,  veșnica, întrebare printre cotizanți despre rolul, locul și seriozitatea dialogului!

Totuși … confruntat cu realitatea inevitabilității protestelor sindicale, se pare că ministrul Stelian Ion, încearcă să găsească ceva „merinde” cu care să ostoiască puțin „foamea” sindicală!

În fața justificatelor proteste, ale unor oamenii de prea multe ori mințiți de politicieni aflați în goana electorală, ministrul de azi al Justiției,  va deschide, vrând-nevrând, borcanul cu dulceață și va prezenta „oferta ministerială”! În esență,  această ”oferta” se va limita, cel mai probabil, la câteva lucruri, pe care, de altfel, sindicaliști le și urmăresc de fapt, (aș zice că, nu neapărat în subsidiar!!!) chiar dacă nu le-au exprimat foarte deschis și apăsat!

Cel mai important (dar, nu singurul) dintre aceste lucruri este, fără îndoială, ordinul referitor la dobândirea titlului de „specialist de clasă” și a sporului financiar pe care îl aduce la pachet acest titlu!

Pe surse aflăm că se dorește o operaționalizare rapida, poate încă de la începutul acestui an, a ordinului care stabilește procedura de obținere a acestui titlu, deși,  conform unei interpretări anterioare, tot a Ministerului Justiției, titlul de specialist de clasă nu ar putea fi obținut decât de la momentul intrării, integral, în vigoare a Legii nr.153/2017, respectiv, din 2022!

Dar, de ce și de când o ”interpretare”, fie ea și a MJ-ului, s-ar constitui într-o piedică reală! Am văzut de multe ori de-a lungul timpului că ”interpretarea” merge mână în mână cu oportunitatea momentului socio-politic și economic! Mai ales acum când ministrul, probabil, a înțeles că trebuie să ”ofere ceva” în schimbul păcii sociale!

Bulibășeala pesedistă din Legea nr.153/2017, a promovat și introdus cea mai mare inechitate salarială de după Revoluție, între diversele categorii de bugetari! Una prin care, pe diverse considerente de ordin politic, electoral sau „de posibilă pușcărie„, o serie de bugetari se bucură, deja, de câțiva ani buni de salarii majorate la nivelul plafonului maxim prevăzut în grila de salarizare!

Pe de altă parte, așa cu vorbeam și într-un articol precedent, Sindicatele „nu se pot întoarce de la luptă cu mâna goală” și, vor accepta, pe bună dreptate,  orice „ofertă” venită din partea ministrului și care poate însemna ceva bănuți în plus pentru angajații din penitenciare!

De altfel, în ultimele ore, în Aparatul ministerial, se lucrează de zor, astfel încât,  mâine (n.a. 20 ianuarie) după ora 10, ministrul, când va primi delegația sindicală la discuții,  să poată face, cred eu, și o ”ofertă” angajantă de această dată!

Spun angajantă pentru că, altfel, nu vom avea decât o nouă mostră a dialogului neserios!

Și, în condițiile în care dialogul nu va produce ceva efecte palpabile în buzunare, protestele se vor adâncii putând căpăta accente care vor impacta serios activitățile din penitenciare!

S-auzim de bine, vaccinați sau nu!

Nota bene! După articolul de luni, 18 ianuarie, s-a simțit o îmbunătățire în abordarea problemei referitoare la programarea pentru vaccinare! Deci, se poate cu putină organizare și mobilizare!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: