Despre bugetul ANP în 2021

Sfârșitul lui 2020  prefigura pentru anul următor încorsetări bugetare semnificative și, cu toții, anticipam că bugetele instituțiilor publice vor fi drastic diminuate!

Totuși, lăsând la o parte aspectele legate de înghețarea salariilor și neindexarea pensiilor de serviciu, uitându-mă pe cifrele propuse pentru construcția bugetului ANP pentru anul 2021, aș zice acum, mai degrabă, că nu sunt motive de panică!

Asta,  bineînțeles,  dacă suntem realiști și, mai ales, puțin mai strânși la pungă cu acele cheltuieli iscate din lipsa de organizare, planificare și prioritizare a unor activități!

Pe surse aflăm că, prin comparație cu bugetul pe 2020(mă refer aici la bugetul final), limitele bugetare care au fost primite pentru bugetul ANP aferent lui 2021, sunt chiar ușor superioare anului trecut!

De altfel, ANP-ul nu a reușit să consume integral alocațiile bugetare primite anul trecut, astfel că,  vreo 8 mil. lei au fost returnați la bugetul statului!

Dacă nu mă înșel, bugetul final din 2020 pe Titlul I (cheltuieli de personal) a fost în jurul valorii de 1.192.000.000 lei, iar pentru 2021 înregistrează o creștere cu vreo 20 mil. lei!

În condițiile în care în anul curent, salariile fost înghețate prin OUG nr. 226/2020 la nivelul lunii decembrie 2020, acest buget, fără a fi unul foarte generos, poate asigura, în condiții rezonabile cheltuielile de personal, inclusiv finanțarea unui anumit număr de posturi vacante la acest moment!

Pe zona investițiilor, cele aproximativ 20 mil. lei avute anul trecut au fost practic dublate, ajungând la cca. 43 mil. lei! Zic eu, suficiente, dacă ne gândim că, în realitate,  puterea de absorbție a ANP-ului va fi una redusă și în acest an! Cunoaștem motivele, acestea neavând legătură cu Covid-ul!

Singura zonă care va primi o sumă ușor diminuată fața de anul trecut este reprezentată de Titlul II (Bunuri și servicii)! Fața de 153 mil. lei va fi asigurată o sumă de cca. 124 mil. lei! Sumă ce poate fi, însă, suplimentată / completată, pe fondul extinderii vaccinării și, implicit, a involuției pandemice,  cu veniturile proprii obținute din activitatea de prestări servicii!

Așadar, limitele de buget comunicate ANP-ului pentru 2021, pot asigura o funcționare corespunzătoare a sistemului penitenciar și, chiar,  plata în continuare a orelor suplimentare și a sporurilor specifice statutului(fără alte „floricele salariale”)!

Să sperăm că, pe parcursul aprobării Bugetului de stat în Parlament, aceste sume nu vor fi ciopârțite!

S-auzim de bine!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: