Se întorc păsările călătoare?

Desigur, nu a venit, încă, primăvara și, totuși, se întorc!

Brexit-ul și-a intrat în drepturi înaintea primăverii și, după cum era de așteptat, încep expulzările infractorilor cu cetățenii străine din Marea Britanie.

Printre aceștia, alături de polonezi, lituanieni și bulgari, se regăsesc și foarte mulți români care au comis diverse infracțiuni!

După vreo 10 ani de ,,relativă acalmie” la nivel național în plan infracțional, generată, în opinia mea, mai mult de plecarea peste hotare a infractorilor, decât de măsurile antiinfracționale adoptate de către instituțiile statului român, iată că, pentru următoarea perioadă, România se va confrunta cu revenirea pe plaiurile mioritice a unor generații întregi de cetățeni români certați cu legea cu zone predilecte de operare, până acum, în țările bogate ale continentului european!

Covid-ul și Brexit-ul vor genera, inevitabil, o creștere a infracțiunilor săvârșite în România! Să nu ne închipuim, acum, că cei returnați, voit ori nu, în țară sunt mielușei care, odată ce au pus piciorul pe pământ românesc, se vor apuca de muncă!

Nici vorbă! După ce-și vor fi epuizat ultimii bănuți ”produși afară” , puși în fața imposibilității de a se întreține, foarte mulți dintre aceștia, se vor reorienta către ”piața românească de profil” și, de ce nu, de ”profit”!

Deja, a intrat în sfera cotidianului să observăm la Tv, aproape săptămânal, bancomate aruncate în aer, crime săvârșite în plină stradă, adevărate bătălii între clanurile interlope pentru marcarea sau extinderea zonelor de interes ori a celor de protecție!

Reîntoarcerea infractorilor din Marea Britanie, dar și a celor care s-au ”refugiat” din alte ”zone de operare” aflate pe teritoriile unei Europe asediate de Covid, va pune societatea românească în fața unei mari provocări, criminalitatea specializată! O provocare pentru care, nu cred că, sistemul de ordine publică ori cel de justiție, este pe deplin pregătit dincolo de declarațiile sforăitoare ale unor politicieni ori șefi de instituții!

Cinstit vorbind, aproape că nu există țară europeană care să nu-și dorească să scape de acea parte dintre concetățenii noștrii ale căror principale ocupațiuni sunt furturile, cerșetoria, înșelăciunile, tâlhăria la drumul mare ori spolierea resurselor dedicate asistenței sociale!

Presiunea foarte mare generată în țările europene de infracțiunile săvârșite de către clanurile organizate pe principii criminale, a determinat de mai mult timp, încercări de a-i expulza spre statul de origine!

Legislația europeană a blocat, însă, de aproape fiecare dată aceste demersuri! Aș aminti de episodul de acum 2 ani din Italia când Matteo Salvini a îmbarcat în avion zeci de români și i-a depus în penitenciarele românești!

Brexit-ul va ușura din acest punct de vedere sarcina Marii Britanii de ”a scăpa” de cetățenii europeni așa- ziși indezirabili, condamnați ori aflați, deja, în închisorile ”her majesty”, printre care, nu puțini, sunt români!

Anul 2021 a început în forță din acest punct de vedere și un prim transport aerian cu 30 de infractori români, condamnaţi şi închişi până de curând în Marea Britanie, a aterizat miercuri, 13 ianuarie, la Otopeni! Doar măsurile antipandemice și anumite reacții internaționale au oprit, temporar, aceste repatrieri! Astfel că, imediat ce efectele pandemiei de Covid se vor ostoi puțin, este de așteptat ca procesul să fie reluat poate cu și mai mult aplomb!

Nu am văzut, însă, o pregătire corespunzătoare a instituțiilor care vor da piept cu acest fenomen! Nu am văzut creionată o strategie eficientă de combatere a ”fenomenului infracțional specializat” cu care, deja, societatea românească este în contact!

Repatrierea infractorilor români va accentua, fără doar și poate, supraaglomerarea din penitenciarele românești care, oricum, era pe un trend de creștere!

Lipsa unor măsuri concrete în infrastructura penitenciară și de creștere a capacității de cazare a sistemului penitenciar românesc va crea în următorii 4-5 ani o foarte mare presiune în gestionarea populației carcerale! Investițiile trenează, locuri noi de cazare nu prea mai apar, personalul continuă să fie insuficient și, toate acestea, se vor constitui într-un cocktail exploziv gata oricând să fie declanșat!

Dincolo de neîmplinirile salariale ale personalului din penitenciare care ocupă agenda zilei, trebuie găsit timp și pentru a regândi o strategie de acțiune a sistemului, astfel încât, să putem reacționa eficient în fața acestor provocări care se prefigurează!

Să lăsăm puțin deoparte Bilanțurile triumfaliste (intrate deja în pregătire) și statisticile încropite prin măiestre comutări și asocieri aritmetice și să ne axăm atenția pe aspectele cu adevărat importante și care privesc politicile penale și strategiile execuțional-penale de care ducem atâta lipsă!

S-auzim de bine!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: