O lege și două interpretări?!
Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului bugetar prevede, printre altele, acordarea titlului de specialist de clasă pentru polițiști, fie ei din MAI ori MJ!
Când vine vorba de aplicarea acestei prevederi lucrurile se complică, cel mai probabil, după cât e de lucrat deltoidul atât de necesar vaccinării antiCovid!
Venit de la Transporturi și, încă, nedezmeticit printre-ale Internelor treburi, ministrul Bode a intrat repede, din prima zi de mandat, în vârful baionetelor sindicale! Astfel că, în cunoștință de cauză ori nu, s-a apucat să promită acordarea titlului de specialist de clasă și a sporului aferent acestuia! Iar, acum, pentru că deltoidul îl ține, chiar dacă nu l-a pus în galantar spre deliciul presei ori al Denisei Rifai, ministrul Bode continuă în aceeași notă!
Deunăzi declara pentru G4Media.ro că circa 76.000 de angajați ai Poliției Române primesc din luna ianuarie sporul de titlu de specialist de clasă, care se calculează ca procent din salariul de bază și este acordat în trei trepte, de 2,5%, 5% și 7,5%.
”Am ajuns la o soluție cu sindicatele încă din decembrie anul trecut, ceea ce înseamnă că acest spor a intrat în plată în ianuarie. Este un spor care exista în legislație, dar nu fusese acordat până acum, și noi am reușit să îl acordăm”, a spus Bode pentru G4Media.ro.
Cu alte cuvinte, pare că, forțează în continuare prevederea din Legea nr. 153/2017, interpretând-o în sensul în care titlul de specialist de clasă poate fi acordat înainte de 2022(dată la care legea ar intra integral în vigoare), dar și prevederea din OUG nr.226/2020 referitoare la înghețarea salariilor bugetarilor prin faptul că lasă să se înțeleagă că acordarea titlului de specialist de clasă ar fi intrat în vigoare înainte de introducerea actualelor restricții bugetare.
Să mai amintim că, acordarea sporului are un impact bugetar la nivelul MAI de 119 milioane de lei anual, conform precizărilor făcute de către același ministru. Ceea ce ar însemna că, de facto, intră în conflict direct cu scopul declarat al măsurilor de austeritate bugetară introduse de la 01 ianuarie 2021, respectiv de a menține chetuielile de personal din instituțiile publice la nivelul lunii decembrie 2020!
Dinspre Ministerul Justiției nu întrezărim speranțe pentru o asemenea interpretare, deși, cele două categorii de polițiști se regăsesc în situații similare!
De altfel, pe surse, aflăm că ministrul Stelian Ion, la întâlnirea din 20 ianuarie cu reprezentanții sindicali, nu ar fi lăsat deloc să se înțeleagă că are în vedere o abordare de tip MAI în ceea ce privește titlul de specialist de clasă!
Și, totuși, cel puțin deocamdată, nu am văzut reacții oficiale dinspre sindicatele prezente la această întâlnire cu privire la discuțiile purtate cu ministrul Stelian Ion!
Am uitat, oare, că și în 2010 au mai fost unii ”interniști” care au ”fentat” tăierile salariale impuse de către Guvernul Boc și au încasat mai departe, după cum spunea presa vremii, majorarea pentru lucrări de excepție ori salariul de merit, deși, pentru toți ceilalți bugetari se aplicase o reducere salarială cu 25%!
De urmărit cum se va tranșa această diferență de interpretare legislativă și, de asemenea, care va fi poziția Premierului Cîțu pe această chestiune!
Cine știe? Poate că la momentul în care OUG nr.226/2020 va intra în dezbaterea parlamentară vor exista ceva șanse de a echilibra această diferență de tratament! Sau, poate, ne binecuvântează, între timp, ministrul Stelian Ion cu o dovadă concretă că și polițiștii de penitenciare contează!
S-auzim de bine!