Opinia publică și protestele sindicale

– scurt comentariu –

Restricțiile bugetare impuse de către Guvernul Cîțu prin OUG nr.226/2020 și zvonurile propagate pe surse privind iminentele lovituri la buzunarul bugetarilor care ar urma să fie impuse la pachet cu Legea Bugetului de stat, au condus la o necesară unificare a eforturilor sindicale!

Un picuț cam târziu, aș zice! Și cu șanse mai mult teoretice de a schimba dramatic abordarea Guvernului!

Dar, orice încercare este până la urmă binevenită și, cine știe dacă, nu cumva, o prezență masivă a angajaților la anunțatele proteste nu va determina anumite concesii din partea guvernanților!

TREBUIE ÎNCERCAT! Ș-apoi, chiar acesta este scopul unei organizații sindicale! Să apere prin orice mijloc legal interesele membrilor cotizanți!

Nu știu în ce măsură, însă, cotizanții vor răspunde la apelul liderilor de a se implica activ în aceste acțiuni colective! Un ajutor poate veni chiar și din partea personalului nesindicalizat pentru că în aceste momente interesul comun este unul singur!

Din păcate, semnalele apărute încă din octombrie-noiembrie 2020 nu au fost corect interpretate de către toate Sindicatele și, în loc ca în luna decembrie să consemnăm acțiuni de protest consolidate, puternice și însoțite de o isteață publicitate în mass-media, ne-am trezit că la momentul necesar acțiunii, respectiv sfârșitul anului 2020, să avem doar ”ceva oaste de strânsură” și câteva anemice și disparate acțiuni de protest!

În tot acest context înghețările bugetare vin la pachet cu încă un factor extrem de important, anume, opinia publică nefavorabilă protestelor bugetarilor!

În ultimii ani presa a tocat la nesfârșit anumite derapaje salariale din Sectorul Bugetar! Seară de seară la televiziuni au rulat știri și emisiuni care au atacat nivelul salarizării bugetare, pensiile speciale și sporurile de tot felul, astfel încât, opinia publică, mai ales acum, pe fondul crizei economice care se resimte puternic în mediul privat, nu privește, deloc, cu ochi buni aceste revendicări ale bugetarilor! Și, ca aproape de fiecare dată, dacă nu ai alături presa și pe formatorii de opinie din prin televiziuni, este foarte greu, dacă nu cumva chiar imposibil, să poți obține acea presiune publică menită să readucă Guvernul la masa discuțiilor și a negocierilor!

La fel de importante au fost și sunt în continuare semnalele venite dinspre Președinție! De la începutul anului, au fost cel puțin două conferințe de presă în care Președintele a transmis clar semnalul că sunt necesare măsuri radicale și hotărâte în zona cheltuielilor bugetare! Ba, chiar, a cerut Guvernului să nu ezite în a alege aceste soluții dure!

Pe fondul acestei „binecuvântări” prezidențiale, Guvernul, nu a dat niciun semn că ar fi dispus, măcar, să discute! Astfel, toate protestele din ultimile zile, au fost tratate cu o indiferență maximă și, la acest moment, nimic nu mă face să cred că, în zilele următoare, s-ar putea schimba ceva în această abordare a Coaliției!

Rămân încredințat că este necesară o schimbare de strategie a acțiunilor sindicale! Un prim pas, deja, a fost făcut prin unificarea acțiunilor de protest! Dar, nu este suficient! Trebuie câștigată presa și opinia publică! Trebuie obținut sau creat acel moment de emoție colectivă care poate transforma curentul de opinie nefavorabil astăzi bugetarilor într-unul, cel puțin, neutru dacă nu, unul favorabil revendicărilor!

Pentru a se întâmpla acest lucru, în prim-planul revendicărilor trebuie să stea condițiile de muncă și, doar, în subsidiar, cerințele salariale!

Acceptarea de către guvernanți a faptului că avem condiții grele de muncă poate conduce, într-un final, la acceptarea ”compensării” acestor condiții cu plata sau netăierea unor anumite venituri/sporuri/majorări/indemnizații!

S-auzim de bine!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: