Șeful închisorilor

Istoria consemnează că un anume Ferdinand Dodun de Perrières, francez de origine, a fost numit inspector general al închisorilor în anul 1855 și a deținut această funcție timp de 21 de ani!

Ce a însemnat acest lung mandat în raport cu mandatele de ”2-3 anotimpuri” ale directorilor generali din ultimii 30 de ani?

Domniile fanariote și, ulterior, intrarea Țărilor Române sub puterea Regulamentelor Organice au adus și primele măsuri organizatorice serioase vizând instituirea unui sistem modern de executare a sancțiunilor penale!

În Moldova, domnitorul Grigore Ghica în 1855, aduce în fruntea închisorilor pe Ferdinand Dodun de Perrières funcţie pe care și-o păstrează până în preajma Războiului de Independență, mai precis până la 1876!

Bun organizator și cunoscător al sistemului judiciar francez, Ferdinand Dodun de Perrières reformează din temelii închisorile din Moldova, iar după Unirea Principatelor Române extinde acest model de organizare la nivelul întregii țări în urma Decretului Domnesc nr. 630, din 11 august 1862.

Același Ferdinand Dodun de Perrières, elaborează proiectul primei legi de executare a pedepselor votat de către Corpurile Legiuitoare ale Principatelor Unite la 15 noiembrie 1873! Legea este, apoi, promulgată prin Decretul domnesc nr. 169 din 26 ianuarie 1874 al lui Carol I.

Această lege prelua noile principii dezvoltate în știința penitenciară din vestul Europei! Odată cu această lege se introduce în Principatele Unite sistemul auburnian de executare a pedepselor penale! Legea a rămas în vigoare mai bine de 50 de ani!

Astfel, adevăratul întemeietor al sistemului penitenciar românesc modern poate fi socotit ca fiind francezul Ferdinand Dodun de Perrières!

Frumos ar fi ca, în semn de omagiu, Administrația Națională a Penitenciarelor să-i expună la loc de cinste portretul și să-i promoveze realizăriile! Sau cine știe?! Poate că, una dintre sălile viitorului sediu al ANP din strada Arcului, va purta numele acestui întemeietor uitat în negura timpului!

Să ne cunoaștem rădăcinile și să ne mândrim cu ele!

S-auzim de bine!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: