Salariul și sporurile

În ultima vreme mass-media inundă canalele publice de comunicare cu tot felul de informații și declarații referitoare la sporurile bugetarilor!

Se întrec politicienii în a explica, de cele mai multe ori fără să știe despre ce vorbesc, natura și justețea acordării sporurilor. Între noi fie vorba, le-ar fi și foarte greu, deși, chiar ei ca parlamentari au legiferat de-a lungul vremii toate aceste sporuri!

La momente de restriște bugetară observăm precaritatea salarizării bugetarilor și expunerea pe care aceștia o au în fața unor tăieri sau ajustări ale sporurilor ce intră în salarizare! Spun acest lucru având în vedere faptul că, pentru aproape orice bugetar, dacă te uiți pe fluturașul lui de salariu și analizezi cu atenție cât înseamnă suma sporurilor aflate în plată, observi cu ușurință că salariul propriu-zis al funcției este foarte mic și, de asemenea, că fără aceste sporuri, veniturile lunare încasate vor fi drastic diminuate!

Toți bugetarii sunt dependenți de aceste sporuri! Ne-am bucurat când le-am primit și, acum vedem, cât de important ar fi fost să avem o grilă de salarizare corectă în care salariul funcției să fie la un nivel corespunzător muncii prestate, iar sporurile doar să vină și să completeze cu caracter de excepție venitul lunar încasat!

De altfel, cine se uită cu atenție observă că venitul lunar încasat se compune, vorbesc la modul general și fără a avea pretenția că sunt foarte exact, din:

  • -salariul funcției;
  • -indemnizații;
  • -sporuri (am putea enumera cel puțin vreo 7 sporuri, permanente sau de prezență, după caz);
  • -majorări.

Ponderea lor în venitul lunar încasat este diferită, însă, ceea ce trebuie să reținem este faptul că, în general, fără aceste indemnizații/sporuri/majorări, salariul funcției reprezintă doar aproximativ 50% din venitul lunar încasat! De aici rezultă și pericolul cel mare pentru categoria bugetarilor!

Oricum ar fi, la acest moment, salarizarea în Sectorul Bugetar este extrem de complicată și ”alambicată”, totodată! Iar ceea ce vede funcționarul că încasează lunar pe cardul de salariu este rezultatul unor calcule multiple și al aplicării și interpretării unor extrem de multe prevederi legislative!

Deși, cu un scop nobil, cel puțin în enunțarea sa, Legea nr.153/2017 a salarizării unitare, nu a rezolvat până acum mare lucru și numai ”unitară” nu a fost, de altfel, din câte ne putem da seama, actualii guvernați o vor abandona cu totul în următoarea perioadă!

Spuneam prin luna noiembrie 2020 că le va fi extrem de ușor guvernanților să ”umble” la sporurile acordate bugetarilor pentru că actuala legislație le permite acest lucru, mai ales, pe acele perioade în care bugetul țării înregistrează un deficit excesiv! Și, iată, că pericolul ne-a ajuns la ușă! Cu toate acestea, nu orice spor, indemnizație ori majorare poate fi tăiată sau înlăturată cu totul! Spre exemplu, sporul pentru munca de noapte nu cred că poate fi afectat în vreun fel!

Foarte probabil că, în această săptămână, Executivul va adopta și o OUG cu privire acordarea ori cuantumul acestor sporuri/majorări/indemnizații!

S-auzim de bine!

PS : cei care intenționează să se pensioneze în perioada imediat următoare ar fi bine să țină cont de faptul că ”tăierea/eliminarea” unor sporuri poate impacta negativ cuantumul pensiei pe care o vor încasa (din cauza faptului că se face actualizarea la data depunerii cererii de pensionare conf. Legii nr.223/2015)!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: