OMJ nr.543/c/02.02.2021

Acuzat de către sindicaliști că nu semnează nimic, ministrul Stelian Ion a dat drumul la o serie de acte cu caracter normativ aflate de mai multă vreme în dezbatere publică!

Cel mai recent ordin de ministru publicat este OMJ nr.543/c/02.02.2021 privind modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice pentru personalul din sistemul administrației penitenciare, aprobate prin Ordinul ministrului justiției nr. 2415/C/2018.

Din păcate, acest ordin este unul din categoria celor care vor produce efecte abia din momentul în care Legea nr. 153/2017 privind salarizarea unitară a bugetarilor va intra, în integralitatea sa, în vigoare!

Ordinul vizează două aspecte:

 1. procentul în care se acordă salariul de comandă pentru fiecare funcţie din aparatul central al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi unităţile subordonate;
 2. acordarea sporului de până la 25% la salariul de bază pentru polițiștii de penitenciare care ocupă o funcție ce reclamă acces la informații clasificate din clasa secret de stat.

Prin Legea nr. 157/2020 pentru completarea anexei nr. VI la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, a fost introdus un nou articol în Legea-cadru de salarizare referitor la sporul pentru acces la informații clasificate secret de stat și, de aici, necesitatea de a promova acest ordin de ministru.

Nu înțeleg bucuria unora care, deja, fac loc pe cardul de salariu pentru încasarea acestui spor! Nu-i cazul! Acest nou spor urmează a se aplica efectiv în măsura în care se va aplica Legea-cadru nr. 153/2017, rămânând aplicabilă prevederea cuprinsă în OMJ nr.2415/C/2018 potrivit căreia: “Prevederile din Normele metodologice prevăzute în anexa se aplică în măsura în care sunt aplicabile dispozițiile corespunzătoare cuprinse în Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, cu respectarea art. 38 și 39 din această lege.”

Pe de altă parte, să nu uităm că această Coaliție de guvernare a anunțat public că va modifica în acest an Legea nr.153/2017, ceea ce ar putea însemna că, baza acestui nou ordin de ministru emis (n.a. OMJ nr.543/c/2021) ar putea rămâne ”în aer”! Așa că, nu sunt foarte multe motive de bucurie și de numărat banii!

De altfel, unele Sindicate, mai atente și mai pricepute de fel pe legislația referitoare la salarizare, nici nu s-au sinchisit, pe bună dreptate, să anunțe despre publicarea acestui ordin! Aviz amatorilor de informații la cald! Nu tot ce se promovează repede pe diversele site-uri produce și efect imediat în buzunarul cotizanților!

S-auzim de bine!

4 gânduri despre „OMJ nr.543/c/02.02.2021

 1. Trebuiau reparate inepțiile susținute de tine. Unii mai șmecheri s-au lipit și cu suplimentari, ceea ce nu e chiar corect.

  Apreciază

   1. Cine e persoana care a susținut indemnizații de conducere mai mari în unități și mai mici în ANP, contrar oricăror principii de bun simț?

    Apreciază

   2. Da, le-am susținut și pe bună dreptate! Și cei din unitățile teritoriale trebuie apreciați pt ceea ce fac! De altfel, acolo înseamnă cu adevărat muncă de penitenciare! Dacă ai fi lucrat într-un penitenciar adevărat ai fi înțeles de mult acest lucru! Anp-ul beneficiază de coeficienți mai mari și de un spor de aparat central! Totuși, nu ai furnizat argumente, doar ipoteze! Hmmm, atitudine de pisicuț aveai când eram la Anp și, acum, ies la iveală frustrările acumulate! Eu îți urez, totuși, sănătate!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: