Cîțu, bugetul și miniștri

Întors de la Bruxelles, primul ministru Cîțu a susținut sâmbătă o conferință de presă în care a abordat mai multe subiecte de interes printre care și tema proiectului de buget!

Întâmplarea a făcut să văd în direct această conferință de presă și cred că ar trebui să reținem de câteva lucruri!

  1. Florin Cîțu a îmbrăcat, în sfârșit, haina de prim-ministru! Cu câteva fine ajustări făcute de către un ”croitor suficient de abil” s-ar putea să îl ”prindă” foarte bine! Și, ușor-ușor, nu doar că se va distanța de Ludovic Orban, ci îl va contracandida puternic pe acesta din urmă în forurile de conducere ale PNL! De altfel, foarte probabil, vom asista la o reeditare în ”temă penelistă” a scenetei pesediste ”Dragnea și Grindeanu”!
  2. Spre deosebire de Ludovic Orban și alți peneliști cu apucături partinice și populiste de cele mai multe ori, Florin Cîțu, indiferent că ne place sau nu, este un om al cifrelor, un economist! Știe foarte bine ce se poate face cu bugetul propus! Nu același lucru îl putem spune și despre majoritatea miniștrilor din Cabinetul Cîțu! Aceștia, mai mult oameni politici, ”buni” la aproape orice minister dacă o cere partidul, nu prea înțeleg mare lucru din proiectul de buget! Singurul loc indicator este ” să fie cât mai mare”! Mi-e greu să cred că acești miniștri au lucrat efectiv la ”construcția” propriului buget ministerial! Mai degrabă, domniile lor sunt dependenți de 2-3 ”mai pricepuți” din ministerul pe care-l conduc și preiau ceea ce li se livrează de către aceștia!
  3. Neavând habar despre ce înseamnă ”execuția unui buget” și țipând pe la televiziuni că bugetele primite ar fi neconforme cu așteptările lor, vor ajunge, foarte ușor, precum mielul la tăiere, la mâna Premierului peste doar câteva luni! Spun asta, pentru că Florin Cîțu le-a transmis în conferința de presă că îi va aștepta peste câteva luni, să discute cu ”mandatul pe masă” despre cum au utilizat banii pe baza execuției bugetare! Premierul știe foarte bine că degeaba ceri un ”guguloi de bani” pentru minister pentru că îți va fi extrem de greu să îi cheltuiești în hățișul procedurilor de avizare, aprobare și achiziții, astfel încât, riști să te trezești că ai bani în buget, dar nu ai și capacitatea de a-i consuma!
  4. Toți miniștrii vor banii pentru investiții, de parcă, o investiție se poate face peste noapte! Vom vedea că, de cele mai multe ori, aceste așa-zise investiții se vor limita, în acest an, la ”dotări”!
  5. Premierul Cîțu vrea să reformeze sistemul bugetar! Dar, oare colegii de partid și de Coaliție vor?! Nu cumva această reformă a aparatului bugetar va lovi în principalul instrument al unui partid aflat la guvernare?! Care instrument nu poate fi altul decât cel care dă posibilitatea de a îndestula cu funcții pe lipitorii de afișe și pe țiitoare! Amintea în conferința de presă primul ministru că, deși le-a cerut încă de la începutul anului, niciunul dintre miniștri nu a prezentat un plan de reformă ajustat pe zona de responsabilitate! De unde și hotărârea, corectă, a lui Cîțu de a-i ”face” la buget!

Ați văzut, cumva vreun ministru sau parlamentar care să vină la Tv si să folosească trecutul verbului ”a face”? Nu! Toți vorbesc despre ce vor face! Și acest mod de a vorbi se va întinde, din păcate pentru noi, pe durata întregului lor mandat! Proștii vom fi noi cei care, la fiecare 4 ani, ne încredem în ”vrăjeala electorală” a partidelor!

Sunt sigur că determinarea lui Florin Cîțu de a impune reforme bugetare va atinge sensibila zonă populistă a colegilor de Cabinet și de partid! Și, cum altfel, vor începe atacurile! Să nu uităm, însă, că jocul politic din Parlament îl va face, extrem de greu de înlăturat printr-o moțiune de cenzură, aidoma PSD-ului din vremea lui Dragnea!

S-auzim de bine!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: