Tentația păreritului aiurea

Imagini pentru imagini comentator sportiv

Știm că avem deja 5 candidați înscriși în cursa pentru desemnarea viitorului director general al Administrației Naționale a Penitenciarelor!

În weekend-ul tocmai încheiat, câțiva amici m-au ”invitat” să scriu un articol în care să mă pronunț cu privire la fiecare dintre candidații înscriși în cursă evaluându-le, totodată, șansele de reușită!

Dincolo de faptul că le-am recomandat, mai în glumă, mai în serios, să se îndrepte către o casă de pariuri, cu sinceritate spun că ”portretizarea” idilică ori demonică a unor candidați aflați în procedura de concurs nu mi se pare un lucru foarte ok, cu toate că, omenește vorbind, tentația poate fi destul de mare!

Cu riscul de a-i dezamăgi pe unii dintre cei mai fideli cititori ai blogului, am luat hotărârea de a evita să mă pronunț în mod direct cu privire la calitatea umană ori la cea profesională a candidaților, deși, îi cunosc ”binișor”, aș zice, pe fiecare dintre aceștia! Mai ales pentru că vorba, nu-i așa, se ”rostogolește” repede și, de multe ori, necontrolat putând influența oameni și destine!

Erau destui ”pe vremuri” care în preajma unor concursuri începeau să încălzească ”ciorba” de pe margine și, astfel, să deschidă anumite așteptări atât din partea concurenților, cât și din partea unor decidenți! Îi cunoaștem cu toții pe acei ”berbecoși,” din fire și apucături, care procedau la această manieră!

Că avem sau nu o proprie părere despre acești candidați e o cu totul o altă poveste! Ar fi ușor acum, în toiul procedurii de concurs, să formulăm aprecieri, să dezgropăm povești trecute sau să încercăm, prin orice mijloace, să le potențăm unora sau altora șansele de reușită!

Frumos și benefic pentru sistemul penitenciar ar fi ca toți cei care scriem pe diversele bloguri care vizează zona Justiției și a penitenciarelor să păstrăm, măcar, până la momentul în care decizia ministrului va fi fost oficializată prin actul de numire, o conduită rezervată și nepartizană față de candidații intrați în ”luptă”!

Doar comisia de concurs și ministrul Justiției trebuie să fie cei care, în mod obiectiv, transparent și corect, să ne ”dea” acel director general care să poată împlini așteptările ministeriale, dar și pe cele ale polițiștilor de penitenciare!

La fel de importantă pentru obiectivitatea ”luptei” va fi și propria conduită a candidaților! Putem spera, măcar, ca aceștia să evite loviturile date pe ”sub masă” contracandidaților ori ”apelul” către diverși susținători din zona deciziei politice! Măcar, putem spera la asta!

Cum la fel de bine ne încredem în faptul că, ministrul Stelian Ion, va reuși să numească o comisie de concurs pe măsura importanței funcției de director general al sistemului penitenciar! Oameni care să cunoască sistemul penitenciar, problematica specifică acestuia și care să poată evalua corect informațiile și planurile de viitor furnizate de către concurenți! Sper să nu câștige candidatul cu cel mai ”colorat” proiect de management ori acela care promite și ”luna de pe cer” de dragul câștigării cu orice preț a concursului, ci unul care furnizează soluții pertinente și viabile pentru problemele recurente ale sistemului penitenciar!

Sunt convins că ministrul Stelian Ion nu-și va apleca urechea către ”galeria” politică ori sindicală a unuia sau a altuia dintre candidați și că va face tot ce trebuie ca acest concurs să fie dincolo de orice dubiu!

Poate că, atunci când concursul va fi finalizat, voi emite un punct de vedere personal cu privire la concurs și la, eventualul, câștigător!

Dacă proiectele manageriale nu vor oferi soluții și suficiente argumente de viabilitate practică, nu ar trebui poate să ne mire că, după derularea acestui concurs, nu vom avea un câștigător! Bineînțeles, asta în măsura în care ministrul își dorește cu adevărat soluții și, nu neapărat, un ”anume înscăunat”!

De altfel, poate nu ar strica ca pe site-ul MJ și ANP să fie publicate proiectele manageriale ale candidaților noștri!

Până atunci, însă, să le urăm succes concurenților și, dacă se poate, s-auzim de bine!

4 gânduri despre „Tentația păreritului aiurea

 1. Decent ar fi ca cei care nu au participat la un asemenea concurs, să nici nu se pronunțe. Nu prea se califică.

  Apreciază

  1. Mda! E o părere! Dacă, însă, toți comentatorii sportivi ar fi fost și fotbaliști… Cum la fel de adevărată este și situația inversă în care rar fotbaliștii, chiar și cei cu talent, ajung comentatori sportivi din motive lesne de înțeles! Baftă să ai!

   Apreciază

 2. Sa ajungă sistemul penitenciar la lumina de la capătul tunelului? Sa se întrevadă lumina după aproape 2 ani de beznă și haos, ambele instaurate de către dir gen…. Dumit(edit admin) sau Ungu(edit admin)…. k nu.s sigur cum îl cheamă? 😁

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: