Hrănirea deținuților

Pensiunea Maria Restaurant - Acasă | Facebook

Voi picura câteva aspecte despre cum funcționa în urmă cu 130 de ani activitatea de hrănire a deținuților așa cum era ea reflectată în documentele vremii!

La fel ca și acum, exista o adevărată dezbatere cu privire la beneficiile ori neajunsurile externalizării serviciului de hrănire al deținuților! Și atunci, ca și în zilele noastre, se discuta despre corupție și abuzuri în cheltuirea banului public! Nimic nou sub soare! Doar DNA-ul lipsea din peisajul acelui timp!

Am să redau textul integral și în limbajul specific acelei epoci!

,,În anul 1898, s-a luat de către Direcțiunea generală a închisorilor, dispozițiunea ca hrănirea deținuților să se asigure prin contracte încheiate pe întregul an financiar și să se înceapă esecutaarea lor de-o dată cu punerea în aplicare a budgetului. Ast-fel, cu câte-va luni mai înainte, s-a încheiat tote contractele de hrană, cu începere de la 1 Aprilie 1899 până la 1 Aprilie 1900.

Cu chipul acesta, pe de o parte, s-a înlăturat un neajuns din trecut, dându-se cea mai strictă aplicare a prescripțiunilor din legea de comptabilitate, iar, pe de alta, prin această dispozițiune, s-a împedecat putința de a se mai face îndestularea hranei arestaților în regie proprie, fiă pentru un timp cât de scurt, dupe cum se întâmpla adesea, prin espirarea contractelor la diferite epoce ale anului, când nu se prezintau concurenți la licitație, sub cuvânt că nu pot să fiă aproviziționați, seu, dacă se prezintau, ofereau prețuri forte urcate.

Regia proprie a fost, întotdeauna, un rău forte mare pentru închisori, atât din punctul de vedere al scumpetei pentru Stat, cât și din cauza speculațiunilor și abuzurilor ce se făceau cu hrana arestaților.”( Extras dintr-un Referat din anul 1899 al Directorului general al închisorilor către Ministrul de Interne)

Tot din arhivele vremii, aflăm că ”până la 1874, îndestularea hranei arestaților se făcea în regie și ea costa, în raport cu prețurile piețelor de atunci, forte scump pe Stat (28 bani pe zi de individ). Apoi, controlul era aproape cu neputință și pornirile funcționarilor abuzivi cu greu se puteau împedeca.

În 1874, a început să se dea în antrepriză hrana arestaților și primele închisori unde îndestularea hranei a încetat a se mai face în regie, au fost Mărginenii și Telega. În 1875, s-a mai dat în antrepriză și hrana arestaților din închisorile Bucoveț, Pângărați și Bisericani”. (Extras din ”Situațiunea Serviciului penitenciar pe anul 1874”)

Și după Revoluția din decembrie 1989 au fost câteva încercări nereușite de a se externaliza activitatea de hrănire a deținuților! Beneficiile unei asemenea soluții sunt cunoscute, de altfel! Problemele cu care s-au confruntat unitățile care au avut externalizată această activitate a ținut mai mult de seriozitatea firmelor prestatoare, prețurile (exagerat de mari) și asigurarea unei finanțări corespunzătoare, astfel încât, penitenciarele să nu fie puse în situația în care furnizorii să refuze livrarea hranei din motive legate de neplata regulată a facturilor de către autoritatea contractantă!

Oricât ne-am dori, într-un penitenciar, în actualele condiții de piață concurențială, nu le putem face pe toate la cel mai bun raport preț-calitate! Externalizarea unor servicii din penitenciare, va rămâne în continuare o temă de actualitate și, în măsura în care procedurile de achiziții s-ar derula într-un real context obiectivitate și integritate, nu văd de ce o asemenea soluție nu ar putea deveni una de succes!

S-auzim de bine!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: