Pensia și salariul

De câteva săptămâni bune, ministrul Muncii Raluca Turcan, își tot varsă năduful pe acei pensionari care se reangajează la stat! Mai mult, doamna ministru tricotează la un proiect de OUG prin care să se interzică reangajarea acelor pensionari la stat!

Bine, acum cunoscând-o pe doamna în cauză, nu o putem suspecta de mare pricepere în domeniul relațiilor de muncă! O știm și din vremea PDL-ului, din Parlament și din aparițiile publice în care ne-a îngrozit cu habarnismul dânsei!

”Vom veni cât de curând cu proiectul interzicerii cumulării pensiei cu salariu, la stat. Este aproape finalizat. Mai avem consultări astfel încât să fie constituțional și să nu creeze distorsiuni în economie. Proiectul a izvorât din tendința care există în sistemul public, ca atunci când ești pensionat, chiar și anticipat, a doua zi să te angajezi, din nou, la stat. Noi prin acest proiect le dăm posibilitatea celor din sistemul public să muncească opțional până la 70 de ani, iar atunci nu vor mai putea avea și pensie. Odată ieșit la pensie din sistemul public, dacă vrei să te reangajezi, poți să o faci în baza acestui proiect. Acest proiect înseamnă că nu mai poți cumula două surse de venit de stat. În momentul de față nu există interdicție pentru asta”, a declarat Raluca Turcan.

Aproape zilnic, doamna Turcan inundă spațiul public cu astfel de prorociri!

Cunoaștem și noi multe asemenea situații, în care proaspeții pensionari se reangajează la Stat! Dar, de ce trebuie să blamăm o asemenea situație?!

Oare, acei pensionari s-au angajat singuri, de capul lor la Stat?!

Dincolo de faptul că va fi extrem de greu ca un asemenea act normativ să treacă de filtrul constituționalității, se nasc, totuși, câteva întrebări:

  • câți pensionari se regăsesc într-o astfel de situație?
  • cine i-a angajat și în ce fel de condiții (prin concurs sau prin numiri directe)?
  • nu cumva, chiar ”prietenii politici” ai doamnei în cauză au făcut acest lucru?
  • ce se va întâmpla cu pensionarii din Învățământ sau cu cei din Sănătate?

Abia atunci când doamna Turcan va răspunde la aceste întrebări ne vom putea face o imagine mai apropiată de adevărul situației!

Pe de altă parte, există cred eu și alte explicații ale acestui fenomen de reangajare la Stat!

Una dintre aceste explicații pleacă de la constatarea că multe dintre instituțiile Statului sunt ”dezbrăcate” de o serie dintre acei specialiști de care au absolută nevoie și pe care nu-i poți găsi în altă parte!

La fel de adevărat este și faptul că mulți dintre actualii miniștri nu prea au treabă cu domeniul pe care-l coordonează și, atunci, trebuie să ”beneficieze” de câțiva oameni cu pricepere și care ”să-i ducă în spate”!

Uitați-vă la ministrul Bode! Inginer de meserie și care a mai bifat de-a lungul timpului Ministerul Economiei ori pe cel al Transporturilor! Acum pare foarte priceput la Interne! Te cuprinde imediat o stare de relaxare asemănătoare celei pe care o experimentezi în sala Teatrului de Comedie de fiecare dată când îl vezi la Tv cum explică acțiunile ori inacțiunile Poliției Române! Cum să nu înțelegi, în astfel de momente, de ce este nevoie de oameni precum Irina Alexe în minister?! Pentru că, dincolo de linșajul mediatic la care este supusă zilnic, Irina Alexe este un profesionist cu multă experiență de care MAI-ul are oricând nevoie! Și exemplele pot continua!

Concluzionând, de ce nu am putea spune, oare, că de multe ori vizibila incompetență a unor oameni politici ajunși în funcții de prim rang, reclamă, în ultimă instanță, apelul la profesioniști de primă mână aflați la pensie?! Și de ce să le ceri acestor oameni, care și-au câștigat pensia în condițiile legii, să vină să ajute renunțând la acest drept?

S-auzim de bine!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: