O situație agravată

SSM: Situatii de Urgenta (SU) - AdriaExpert.ro

Condițiile din penitenciarele românești continuă să preocupe Consiliul Europei! Dincolo de limbajul diplomatic specific documentelor adoptate de către Comitetul de miniștri al Consiliului Europei, răzbate mesajul clar cu privire la deteriorarea condițiilor de detenție în ciuda declarațiilor de bune intenții venite din partea României!

Am tot spus anul trecut, atât eu, cât și alții, că nu de bună intenție ducem lipsă, ci de soluții reale, sustenabile și, mai ales, de voința de a continua ceea ce era început deja!

Nu lipsit de relevanță este și faptul că, de regulă, încercăm să acoperim concretețea unor măsuri cu noi și noi promisiuni pe care le însăilăm în grabă în preajma termenului limită în care trebuie trimis raportul de progres către Consiliul Europei!

La fel s-a întâmplat și anul trecut când, la 20 noiembrie, ministrul Predoiu(recunoscută-i fie veșnic încetineala) trimitea Europei un nou plan de acțiune pentru îmbunătățirea condițiilor de detenție! In fapt, nu era vorba decât de o cosmetizare a planului de acțiune din 2018 și, profitând de ceața Covid-ului, se încerca amăgirea Comitetului de miniștri!

Aminteam în trecutele articole că se apropie un nou termen pentru autoritățile române de a prezenta progresele înregistrate!

Și iată că, la 11 martie 2021, Comitetul de miniștri, elegant, dar ferm, vine și ne spune după cea de a 1398-a reuniune dedicată supravegherii executării hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului că ”ia notă (…) cu îngrijorare, de supraaglomerarea persistentă în sistemul penitenciar și subliniază importanța unei acțiuni rapide și decisive pentru a remedia această problemă(…). Acesta solicită, prin urmare, autorităților să transmită detalii cu privire la măsurile legislative suplimentare anunțate în planul de acțiune revizuit și cu privire la impactul preconizat al acestora și le adresează apelul de a se baza pe indicațiile Curții europene din hotărârea pilot Rezmiveș și alții și pe activitatea relevantă a Consiliului Europei, pentru a se asigura că aceste măsuri vor permite îndeplinirea obiectivelor urmărite. În acelaşi timp, Comitetul adresează autoritatilor apelul de a își intensifica eforturile de identificare și punere în aplicare rapidă a unor soluții adecvate și suficiente la deficitul persistent de personal medical calificat în sistemul penitenciar” (extras din CM/Del/Dec(2021)1398/H46-21). Toate acestea pe fondul informațiilor rezultate din monitorizarea și analiza efectuată de către Secretariatul Departamentului Executări de pe lângă CEDO care menționează că date recente ”atestă agravarea situației în ultimele șase luni ” în penitenciarele românești!

De altfel, aceasta este și concluzia pe care o putem trage cu privire la mandatul celor care au gestionat ANP-ul și MJ-ul în anul 2020! Despre ale căror acțiuni sau, mai bine zis, inacțiuni s-ar putea spune că, cel puțin din perspectiva celor arătate mai sus, au condus, în ultimă instanță, la o agravare a situației supraaglomerării carcerale din penitenciarele românești și ale cărei efecte vor impacta, inclusiv, zona condițiilor de muncă ale polițiștilor de penitenciare!

O constată, iată, Comitetul de miniștri ai Consiliului Europei, un organism ce nu poate fi suspicionat de subiectivism!

Trebuie să observăm, însă, că în ultima perioadă de timp, ministrul Stelian Ion și consilierii săi, au impulsionat semnificativ, după ”lăsarea la vatră” a Întâiului-Stătător, activitățile pe problematica avută în vedere de către CEDO!

De altfel, se pare că, în sfârșit, săptămâna următoare vor intra pe agenda ședinței de guvern și proiectele de HG, lăsate ”amorțite” de către fostul ministru, menite să aprobe indicatorii tehnico-economici pentru obiectivele de investiții de la Berceni și Unguriu!

Să sperăm că până la până la 30 iunie 2021(n.a. următorul termen stabilit de către Comitetul de miniștri) pentru analiza de progres, vom fi în măsură să furnizăm date care să confirme o concretă îmbunătățire a situației, atât în plan legislativ, cât și în cel administrativ!

Îmi permit să atrag atenția candidaților înscriși în cursa pentru fotoliul din Maria Ghiculeasa, nr.47 că, întreaga activitate de examinare, se va învârti în jurul aspectelor prezentate mai sus din perspectiva viabilității, celerității și sustenabilității soluțiilor propuse prin proiectele manageriale depuse!

S-auzim de bine!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: