Strategia de contractare

Marea dilemă a ANP-ului, acum după ce indicatorii tehnico-economici au fost aprobați de către Guvernul Cîțu, este legată de modul în care va aborda contractarea proiectării(PT) și a execuției(C+M) pentru cele două obiective de investiții de la Berceni și Unguriu!

Această abordare trebuie să plece de la premisa că, Ministerul Justiției și ANP-ul nu prea mai au la dispoziție timp de pierdut prin hățișurile birocrației specifice! Dată fiind presiunea pe care o resimt cele două instituții din perspectiva implementării măsurilor asumate în fața Comitetului de miniștri al Consiliului Europei, sunt necesare, în opinia mea, acțiuni care să conducă la finalizarea într-un ritm rapid și ”fără timpi morți” a celor două obiective de investiții, vitale, de la Berceni și Unguriu!

Fără a poza în atotcunoscător, aș formula câteva idei în sensul celor expuse mai sus!

În primul rând, cele două obiective de investiții se diferențiază prin câteva particularități care, obligatoriu, trebuie avute în vedere atunci când se stabilește strategia de contractare pentru proiectul tehnic(PT), respectiv a execuției(C+M)!

Cea mai importantă particularitate este legată de amplasamentul investiției! Adică, terenul pe care se vor ridica viitoarele construcții!

Berceniul se edifică pe un teren liber, pe care nu se regăsesc niciun fel de alte construcții, iar Unguriul se va ridica, în mare parte, pe construcții existente deja, respectiv pe ”rămășițele” fostelor clădiri militare preluate în anul 2018!

În opinia mea, tocmai, această diferențiere trebuie să genereze și strategia de contractare pentru PT, respectiv C+M!

Astfel, pentru obiectivul de investiții „P47 Berceni – Penitenciar 1000 de locuri cu regim de maximă siguranţă şi închis” – Penitenciarul Ploiești – judeţul Prahova, dat fiind faptul că se construiește ”de la zero”, ANP-ul poate și trebuie, zic eu, să meargă pe contractarea la pachet atât a proiectării (PT), cât și a execuției(C+M)!

Avantaje:

  • timpul pierdut cu derularea procedurilor de contractare specifice este diminuat semnificativ;
  • se elimină veșnica problemă din domeniul investițiilor în care, la tot pasul, apar divergențe între proiectantul și executantul lucării. Aceste lucruri se întâmplă extrem de frecvent în cadrul investițiilor în care serviciile de proiectare au fost contractate distinct de cele de execuție! Mai tot timpul, executantul de vina pe proiectul tehnic prost elaborat sau ale cărui detalii de execuție sunt insuficient de clare ori cuprinzătoare, solicitând autorității contractante prelungiri ale termenelor de execuție asumate prin contract, suplimentări de buget etc.
  • se elimină situația neplăcută și mare consumatoare de resurse (timp, bani și oameni) în care autoritatea contractantă trebuie să medieze și, de multe ori, să soluționeze divergențele apărute, inevitabil, între proiectantul lucrării și constructor.

Pe de altă parte, pentru obiectivul de investiții „P48 Unguriu – Penitenciar 900 de locuri cu regim semideschis şi deschis– Penitenciarul Focșani, jud. Vrancea, lucrurile stau diferit și, aici, dat fiind faptul că investiția de ridică pe vechile clădiri ale unității militare, licitarea ”în orb”, respectiv doar pe ceea ce s-a reliefat prin studiul de fezabilitate, prezintă unele riscuri, deloc de neglijat, atât pentru un posibil contractor care ar oferta la pachet proiectarea și execuția, cât și pentru autoritatea contractantă( ANP sau Penitenciarul Focșani)!

În consecință, pentru Unguriu aș recomanda să se organizeze două proceduri distincte! Una pentru proiectul tehnic și, alta, pentru execuția lucrărilor de construcție și montaj! Fiind esențial ca proiectul tehnic să fie elaborat la cel mai înalt standard de calitate și pe baza unei analizei, prospecțiunii și expertizări extrem de detaliate, dat fiind faptul că amplasamentul de la Unguriu poate furniza surprize dintre cele mai neplăcute, și care odată devenite realitate pot foarte ușor împotmoli investiția cu repercursiuni dintre cele mai grave!

De altfel, ANP -ul are experiența neplăcută de la Bacău cu acel Pavilion de 200 de locuri, finanțat dintr-un Grant norvegian, unde au fost numeroase probleme, cu greu surmontate și extrem de cronofage! Deci, experiență avem, în acest sens și trebuie să o folosim inteligent!

S-auzim de bine!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: