Decizie CCR

Curtea Constituțională a României(CCR), în ședința din 7 aprilie 2021, a pronunțat o decizie cu mare impact în sfera dreptului penal, a activității instanțelor de judecată și, nu în ultimul rând, al unităților penitenciare!

Spre exemplu, până în prezent, foarte mulți deținuți erau depuși în penitenciar în baza unui mandat de executare, deși, motivele reținute, în fapt și în drept, de către instanța de judecată pentru condamnarea lor la o pedeapsă privativă de libertate le aflau, ulterior încarcerării, după ce era redactată și comunicată hotărârea de condamnare („desfășurata” cum spunem prin penitenciare)!

Practic, emiterea mandatului de executare a pedepsei se făcea imediat după pronunțarea hotărârii de condamnare a inculpatului în baza soluției reținute în minuta judecătorului! Acest lucru, crea o serie de probleme, inclusiv, polițiștilor de penitenciare desemnați să se ocupe cu încarcerarea și care, nu întotdeauna, puteau să răspundă la întrebări legitime, de altfel, venite din partea condamnatului!

Astăzi, cu majoritate de voturi, CCR  a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.400 alin.(1), ale art.405 alin.(3) și ale art.406 alin.(1) și (2) din Codul de procedură penală sunt neconstituționale.

Conform comunicatului oficial al CCR publicat astăzi, 07 aprilie 2021, ”Curtea a reținut că redactarea hotărârii judecătorești penale (motivarea în fapt și în drept) ulterior pronunțării minutei (soluției) dispuse în cauză lipsește persoana condamnată de garanţiile înfăptuirii actului de justiţie, aduce atingere dreptului de acces la instanță și dreptului la un proces echitabil. Totodată, Curtea a constatat că punerea în executare a unei hotărâri judecătorești penale definitive, anterior motivării în fapt și în drept a acesteia, este contrară dispozițiilor constituționale și convenționale referitoare la libertatea individuală și siguranța persoanei și celor care consacră demnitatea umană și dreptatea, ca valori supreme ale statului de drept.

Prin urmare, Curtea a constatat că este necesar ca hotărârea judecătorească să fie redactată, motivată în fapt și în drept, la data pronunțării.

S-auzim de bine!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: