RIL pe tema DZU

Decizie importantă a ICCJ în materia dreptului concurenței - Hotnews Mobile

Până la momentul demilitarizării sistemului penitenciar în toate unitățile se folosea Ordinul de zi pe unitate(O.Z.U.) un instrument de lucru cu caracter administrativ de planificare a activităților din ziua următoare!

După demilitarrizarea din 2004, s-a procedat la o adaptare a vechiului O.Z.U. la noile realități statutare! Din păcate, transformarea O.Z.U. în Decizia zilnică pe unitate(D.Z.U.), nu a venit însoțită și de un suport corespunzător în legislația specifică sistemului penitenciar:

Acest lucru a produs de-a lungul timpului (și încă produce) numeroase situații litigioase, mai ales, în zona salarizării lucrătorilor din penitenciare!

Încercări de reglementare s-au făcut, dar niciodată acest demers nu a fost dus până la capăt! Obiectiv vorbind și trecând peste niște excese speculate prin instanțele de judecată de către actuali sau foști lucrători, trebuie să spunem că, de multe ori, factorii de decizie din unități, puși în fața unor probleme care cereau rezolvări imediate, în lipsa unor alte alternative viabile, au apelat la acest mijloc ad-tiv de a stabili sarcini și atribuții de serviciu ”forțat” dacă ne raportăm la prevederile legale cuprinse în Statut.

Minunat ar fi fost să se utilizeze ”delegarea” și ”împuternicirea”, dar de multe ori din motive care țin de realități obiective (ex. lipsa de personal) acest lucru nu a fost posibil! Alternativa ar fi însemnat, poate, blocarea unor activități care, cum-necum, trebuiau îndeplinite!

Altfel spus, DZU, a însemnat, fără doar și poate, o supapă la care au recurs, directorii unităților penitenciare pentru a soluționa probleme pentru care nu aveau o alternativă imediată! Desigur, au fost și excese, dar asta-i o altă problemă!

Iată că, după foarte mulți ani, a fost promovat un recurs în interesul legii (RIL) care poate face puțină lumină în această zonă ”gri” a DZU, mai ales că jurisprudența Curților de Apel este diferită!

Sunt Curți de Apel (ex. Brașov, Craiova, Iași etc) care au statuat, în esență, că prin DZU se modifică, în fapt, raportul de serviciu al polițistului de penitenciare și, implicit, acesta trebuie remunerat corespunzător și, există, de asemenea, Curți de Apel care au respins ”pe bandă rulantă” solicitări de salarizare în baza unei DZU(ex. București, Cluj, Pitești, Bacău etc).

Pe rolul ÎCCJ, a fost înregistrat Dosarul nr. 108/1/2021, prin care Curtea de Apel Alba Iulia a sesizat (n.a. Sesizarea nr. 15/06.01.2021) completul competent să judece recursul în interesul legii(RIL) pentru lămurirea caracterului DZU (Decizia zilnică pe unitate)!

Foarte probabil, pe 12.04.2021, ÎCCJ se va pronunța în acest dosar și, astfel, poate se va face lumină pe acest subiect fierbinte în mediul penitenciar și cu implicații majore în plan salarial pentru foarte mulți polițiști de penitenciare!

S-auzim de bine!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: