VÂNARE DE VÂNT

Decizii ICCJ - peste 120.000 de hotărâri din Jurisprudenţa Înaltei Curţi de  Casaţie şi Justiţie

Prin octombrie-noiembrie 2020, pe vremea în care Întâiul-Stătător al sistemului încă căuta prin prăvăliile de tinichele de pe Lipscani un furnizor de steluțe aurii, Ministerul Justiției comunica către Administrația Națională a Penitenciarelor(ANP) că, referitor la ”disputa juridică” ce viza plata indemnizației aferente concediilor de odihnă (având sporurile de prezență incluse), va demara procedura specifică promovării unui recurs în interesul legii(RIL) pentru clarificarea cadrului normativ.

Timpul a trecut și sunt, deja, 6 luni în care nu s-a întâmplat nimic concret!

Care este procedura de urmat pentru promovarea unui RIL?

Art. 514 C.pr. civ. spune că:Pentru a se asigura interpretarea și aplicarea unitară a legii de către toate instanțele judecătorești, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, din oficiu sau la cererea ministrului justiției, Colegiul de conducere al Înaltei Curți de Casație și Justiție, colegiile de conducere ale curților de apel, precum și Avocatul Poporului au îndatorirea să ceară Înaltei Curți de Casație și Justiție să se pronunțe asupra problemelor de drept care au fost soluționate diferit de instanțele judecătorești.

Art. 516 C. pr. civ. precizează :

(10) Recursul în interesul legii se susține în fața completului, după caz, de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție sau de procurorul desemnat de acesta, de judecătorul desemnat de Colegiul de conducere al Înaltei Curți de Casație și Justiție, respectiv al Curții de apel ori de Avocatul Poporului sau de un reprezentant al acestuia.

(11) Recursul în interesul legii se judecă în cel mult 3 luni de la data sesizării instanței, iar soluția se adoptă cu cel puțin două treimi din numărul judecătorilor completului. Nu se admit abțineri de la vot.”

Art. 517 C.pr.civ. :

(1) Asupra cererii, completul Înaltei Curți de Casație și Justiție se pronunță prin decizie.

(2) Decizia se pronunță numai în interesul legii și nu are efecte asupra hotărârilor judecătorești examinate și nici cu privire la situația părților din acele procese.

(3) Decizia se motivează în termen de cel mult 30 de zile de la pronunțare și se publică în cel mult 15 zile de la motivare în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Deși, procedura este clară și relativ simplu de urmat, totuși, la data prezentului articol, la Înalta Curte de Casație și Justiție(ÎCCJ) nu am regăsit niciun dosar înregistrat care să vizeze clarificarea plății indemnizației concediilor de odihnă!

Pe surse, aflăm că Ministerul Justiției ar fi cerut Procurorului General să sesizeze ÎCCJ pe această temă, dar n-aș băga mâna în foc până nu vom vedea adresa MJ-ului!

Șă-și fi îndeplinit, oare, MJ-ul promisiunea de a cere promovarea unui RIL, iar tergiversarea să se regăsească în curtea doamnei Scutea, procurorul general?

Sunt, totuși, 6 luni de așteptare, iar textul art. 514 C.pr.civ precizează , negru pe alb, că odată primită solicitarea de la Ministerul Justiției, Procurorul general are îndatorirea de a cere ÎCCJ să se pronunțe asupra respectivei probleme de drept!

S-auzim de bine!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: