ÎCCJ face lumină

Lumina ultravioletă poate ucide coronavirusul. Cum putem folosi becurile în  lupta cu Covid-19

În şedinţa din 12 aprilie 2021 Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie(ÎCCJ) – Completul competent să judece recursul în interesul legii, legal constituit, a soluţionat un recurs în interesul legii în Dosarul nr. 108/1/2021, astfel:

Conform Deciziei nr. 6/2021: ”Admite recursul în interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curţii de Apel Alba Iulia și, în consecinţă, stabilește că:

În interpretarea și aplicarea unitară a dispoziţiilor art. 55 alin. (3) din Legea nr. 293/2004 privind Statutul funcţionarilor publici cu statut special din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, decizia de zi pe unitate prin care un ofiţer este desemnat să îndeplinească atribuţii suplimentare specifice funcţiei de conducere nu constituie o împuternicire pe funcţie, similară celei prevăzute de art. 55 alin. (3) din Legea nr. 293/2004.

După mulți ani de bălmăjeli juridice și administrative, avem, în sfârșit, o clarificare care după publicarea în Monitorul Oficial va conduce la o interpretare unitară de către instanțele judecătorești a acestor ”cvasi-împuterniciri” prin decizia de zi pe unitate!

De asemenea, va reduce semnificativ numărul acțiunilor în instanțe formulate de către cei nominalizați prin decizie de zi să îndeplinească atribuțiuni specifice altor funcții sau, chiar, din alte categorie profesională(ex. agent nominalizat să îndeplinească sarcinile șefului de tură)!

De altfel, trebuie să spunem că, juriștii din sistemul penitenciar(n.a. cu câteva excepții reprezentate de cei, câțiva la număr, mai sindicaliști prin apucături decât le-ar permite legea și deontologia profesională), au avut tot timpul, spre cinstea lor, o poziție care se pliază perfect pe actuala decizie a ÎCCJ!

După publicarea deciziei ne vom lămuri, văzând considerentele acesteia, și cu privire al alte aspecte litigioase referitoare la plata unor drepturi salariale!

Notă: cu toate că prezenta soluție reținută în RIL-ul de mai sus privește art. 55 alin. (3) din Legea nr. 293/2004 privind Statutul funcţionarilor publici cu statut special din Administraţia Naţională a Penitenciarelor abrogat în anul 2019, aspectele de logică juridică și considerentele cuprinse în Decizia nr. 6/2021 a ÎCCJ vor impacta corespunzător și în perioada următoare chiar dacă am intrat sub incidența noului Statut al polițistului de penitenciare( Legea nr. 145/2019)!

S-auzim de bine!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: