Unde suntem?

Proaspăt publicatul Raport SPACE I-2020 ne oferă o imagine reală din perspectiva datelor statistice a situației existente la nivel european în domeniul serviciilor corecționale.

Valorile medii la nivel european pentru principalii indicatori specifici sistemului penitenciar, se prezentau la data de 31.01.2020, astfel:

  • Numărul persoanelor încarcerate la 100.000 de locuitori: 103,2(România: 106,5)
  • Procentul deținutelor femei în totalul populației carcerale: 4,9% (România: 4,5%)
  • Procentul deținuților cu vârsta peste 50 de ani: 14,8% (România : 13,6%)
  • Supraaglomerarea carcerală: 90,3% (România: 113%)
  • Raportul personal-deținut: 1,6 (România: 1,7)
  • Numărul de decese la 10.000 de deținuți pentru anul 2019: 27 (România : 19,9)
  • Numărul de sinucideri la 10.000 de deținuți pentru anul 2019: 5.2(România: 1,9)
  • Numărul evadărilor la 10.000 de deținuți pentru anul 2019: 8.2 (România : 2)
  • Costul zilnic pentru un deținut: 64 Euro (România: 43 Euro/deținut/zi de încarcerare).

În general, conform Raportului, se poate desprinde concluzia că România se află, cu câteva excepții, în media europeană a acestor indicatori statistici!

Totuși, să reținem că aceste date reflectă situația la nivelul datei de 31.01.2020! De atunci, cel puțin în România, multe s-au schimbat și, nu neapărat, în bine! Spre exemplu numărul în continuă creștere al deținuților custodiați(+2.000 față de data de referință) sau numărul personalului angajat în sistemul penitenciar(1.400 față de referință)!

Nu ar strica, deloc, pentru imaginea sistemului penitenciar românesc, hulit și tăvălit de nenumărate ori prin mass-media, ca ANP-ul atunci când alege să prezinte opiniei publice date statistice referitoare la penitenciare să o facă și prin raportare la valorile medii ale indicatorilor europeni!

Pe de altă parte, plecând de la asemenea date, Ministerul Justiției și Administrația Națională a Penitenciarelor, ar trebui să-și creioneze o strategie clară și transparentă prin care să proiecteze măsurile necesare implementării unor politici penale coerente și sustenabile care să facă față provocărilor cu care sistemul penitenciar românesc se va confrunta în perioada următoare! Altfel, măsurile vor rămâne doar unele de tip pompieristic și care nu vor face decât să conducă, într-un final, la o acutizare a problematicilor specifice!

S-auzim de bine!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: