CPT-ul revine la ”locul faptei”

Înainte de a aborda subiectul zile, nu ar strica să clarificăm, pe înțelesul tuturor, ce este și cu ce se ocupă Comitetul European pentru Prevenirea Torturii și Pedepselor sau Tratamentelor Inumane sau Degradante( pe scurt CPT).

Prin Legea nr. 80/1994, România a ratificat Convenția europeană pentru prevenirea torturii
și a pedepselor sau tratamentelor inumane sau degradante, precum și Protocoalelor nr. 1 și 2 adiționale acesteia.
În anul 1987, prin Convenție, în cadrul Consiliului Europei a fost creat Comitetul European
pentru Prevenirea Torturii și Pedepselor sau Tratamentelor Inumane sau Degradante („CPT”).

Principala atribuție a CPT constă în asigurarea unui mecanism preventiv și de monitorizare a respectării drepturilor omului în cazul persoanelor private de libertate, concretizat în organizarea de vizite periodice și ad-hoc în statele părți la Convenție.

Ultima vizită în România a unei delegații a CPT s-a derulat în perioada 7-19 februarie 2018.
Delegația a fost condusă la acea vreme de către doamna Therese RYTTER.

Din cadrul delegației au mai făcut parte: domnii Régis BERGONZI, Joan CABEZA, Philippe MARY și Hans WOLFF – membri aiComitetului. Aceștia au fost sprijiniți de domnul Hugh CHETWYND – Șeful Diviziei CPT și de domnul Cristian LODA din cadrul Secretariatului CPT. Persoanele de mai sus au fost asistate de domnul Patrizio GONNELLA – Președintele Asociației italiene de observare a penitenciarelor „Antigone”, Italia (expert), și doamna Rachael PICKERING, Director general, HMP Full Sutton, Marea Britanie (expert).

În urma acestei vizite, CPT a elaborat, în conformitate cu art. 10 din Convenție, un raport care a fost înaintat autorităților române la data de 30 iulie a.c. (Anexa nr. 1). Raportul
conține o prezentare detaliată a situației constatate în locațiile vizitate de delegația CPT,
precum și comentarii, recomandări și solicitări de informații suplimentare.
CPT-ul a solicitat autorităților române ca în termen de 6 luni (începând cu data de 30 iulie 2018) să transmită o prezentare detaliată a măsurilor luate pentru punerea în aplicare a recomandărilor formulate.

Raportul elaborat de CPT la acea dată a conținut și o serie de ”inadecvări” și note cu un puternic caracter subiectiv sau care generalizau, într-o anumită măsură, situații punctuale: Acesta a fost, de altfel, și unul dintre motivele pentru care Guvernul României a elaborat un răspuns foarte detaliat prin care a încercat să demonteze o serie de ”acuzații” și puncte de vedere.

De altfel, Guvernului României a elaborat și comunicat un amplu raport pornind de la comentariile, recomandările și solicitările de informații formulate în raportul CPT.

Pe surse aflăm că, în perioada 10-22 mai a.c., o nouă delegație a CPT va efectua o ”vizită ad-hoc” în România. Nu știm foarte exact care-i vor fi obiectivele, dar cu siguranță, atât penitenciarele, cât și Poliția Română vor fi vizate. Mai ales, Poliția, în contextul scandalurilor publice legate de presupusele agresiuni comise de către unii lucrători asupra unor persoane reținute sau aflate în custodia lor!

Fiind vorba de o vizită ad-hoc, sigur, vor fi vizate doar aspecte punctuale, țintite din timp și cu privire la care multe ONG-uri/avocați/ziariști/deținuți au sesizat organismul european!

Vom urmări cu atenție și vom informa cu privire la derularea vizitei!

Totuși, nu strică deloc, ca ANP-ul și unitățile teritoriale să se pregătească corespunzător și, îndeosebi, să stabilească și să instruiască foarte bine personalul aflat în serviciu cu privire la maniera în care vor discuta și furniza date și informații către membrii delegației!

În special, s-a observat că, la ultimile vizite, am avut serioase carențe de comunicare cu membrii CPT și care, ulterior, s-au repercutat negativ în raportul elaborat de către delegație. Pe de altă parte, încă, sunt recomandări ale CPT- ului (asumate de Guvern) și care nu au fost implementate, deși, cel puțin unele dintre acestea, sunt corecte și binevenite pentru sistemul penitenciar românesc.

S-auzim de bine!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: